Οι δύο «διάδοχοι» του Τζέφρι Πάιατ στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Ένας 53χρονος ομογενής επιχειρηματίας και μία 55χρονη πολιτικός με ελληνικές ρίζες, είναι τα δύο πρόσωπα που ακούγονται στην Ουάσιγκτον ως οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Τζέφρι Πάιατ στην πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Στις 14 Ιουλίου, ο 57χρονος πρέσβης από το Σαν Ντιέγκο με τις άριστες πια σχέσεις και την αναγνώριση και από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας και την βαθιά γνώση των ελληνικών δεδομένων, συμπλήρωσε πέντε χρόνια στην καρέκλα του πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Μετά την ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ ήρθε και η σειρά της αντικατάστασης του πρέσβη, ως είθισται μετά από τόσα χρόνια θητείας στην ίδια πολιτική θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των OrthodoxTimes, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πρόσωπα: τον Ελληνοαμερικανό ομογενή επιχειρηματία Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης και την Ελένη Κουναλάκη, την ομογενή αντικυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνια.

Την υποψηφιότητα του κ. Τσούνη φέρεται να προωθεί ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Ν. Τζέρσει Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για τη σκληρή στάση που κρατά έναντι της πολιτικής της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Ουσιαστικά ο κ. Μενέντεζ έχει ως Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας σημαντική επιρροή στο ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα και ο κ. Τσούνης φαίνεται μέχρι στιγμής ο επικρατέστερος διάδοχος.

Ο κ. Τσούνης ήταν υποψήφιος -την περίοδο της προεδρίας Μπ. Ομπάμα – να αναλάβει πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία κάτι που η αμερικανική Γερουσία δεν ενέκρινε. Η εταιρεία του κ. Τσούνη λειτουργεί τα ξενοδοχεία Hilton, Marriott και Intercontinental στη Νέα Υόρκη, το Νιου Χάμσαϊρ, την Πενσιλβάνια και το Ρόουντ Άιλαντ.

Από την άλλη πλευρά, τους τελευταίους μήνες στην Ουάσιγκτον ακούγεται πολύ έντονα και το όνομα της κυρίας Ελένης Τσακοπούλου Κουναλάκη, νυν αντικυβερνήτη στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.

Πριν ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα ήταν πρόεδρος της AKT Development Corporation, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ανάπτυξης γης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε επιτυχημένη διπλωμάτης και Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία μέχρι και τον Ιούλιο του 2013.

Είναι κόρη του Άγγελου Τσακόπουλου, ενός εκ των βασικών χορηγών του κόμματος των Δημοκρατικών. Οι σπουδές της περιλαμβάνουν το Dartmouth College και το Haas School of Business.

Ο σύζυγος της είναι ο δημοσιογράφος Μάρκος Κουναλάκης. Δημιούργησαν μαζί δύο πανεπιστημιακές έδρες στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown και στο Stanford, οι οποίες εστιάζουν στην βαθύτερη κατανόηση των ριζών της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και πήραν το όνομά τους.

Έχει θητεύσει για περίπου 10 χρόνια ως Διαχειριστής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Θρησκειών για την Ειρήνη και της έχει απονεμηθεί το μετάλλιο του Αγίου Παύλου, από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.