Οι δώδεκα άσοι στο μανίκι του Ιερωνύμου

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία Ελλάδος

Υπομονή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο προτέρημα για να κερδίσει κάποιος στο πόκερ. Έμπειροι παίκτες διαβεβαιώνουν πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φύγεις νικητής από την πράσινη τσόχα. Συμπάθεια στα τυχερά παιχνίδια και ιδιαίτερη γνώση δεν έχω.

Ωστόσο από υπομονή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι «μάστερ» και αν έπαιζε πόκερ θα ήταν σίγουρα καταξιωμένος. Μιλώντας για τα πιο… ταπεινά, αυτά της ιεραρχίας, έχουμε τέσσερα «στρωμένα» τραπέζια που καλείται να βγάλει νικητή ο Αρχιεπίσκοπος τον Οκτώβριο.

Θα μιλήσω με μεταφορές. Όταν μιλάμε για «τραπέζι» αναφέρομαι σε μητρόπολη. Οι «άσοι» είναι οι υποψήφιοι που φέρονται οι πιο ικανοί να μπουν στο τριπρόσωπο με αξιώσεις. Το πόκερ είναι η (ανθρώπινη) διαδικασία που ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να εκλεγούν οι νέοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Καστορίας, Κιλκισίου και Περιστερίου.

Η σειρά που αναφέρω τα ονόματα των «άσων» είναι τυχαία. Δεν έχουν ούτε σκοπιμότητα, ούτε προτίμηση. Καταγράφω απλώς τι λένε οι… στοιχηματικές εταιρείες, οι παρασκηνιακοί ψίθυροι των αρχιερέων με λίγα λόγια. Δεν θα αναφέρω καν ποσοστά επιτυχίας του καθενός γιατί σίγουρα θα πέσω έξω.

Στην Καστοριά το τραπέζι έχει τους εξής άσους: τον Καλλίνικο Γεωργάτο, πρωτοσύγκελλο του Ναυπάκτου, τον κοζανιώτη καθηγητή και εξαίρετο επιστήμονα π. Γρηγόριο Παπαθωμά και τον Πρωτοσύγκελλο της Κοζάνης π. Χριστοφόρο. Η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κοζάνης να βγει ανοικτά χωρίς την έγκριση του Αρχιεπισκόπου να προωθήσει τον πρωτοσύγκελλό του μάλλον του έχει κάψει το χαρτί. Γι’ αυτή τη Μητρόπολη τουλάχιστον.

Στην παρτίδα της μητρόπολης Λαγκαδά ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος που στηρίζουν κυρίως οι Χριστοδουλικοί, ο π. Πλάτωνας Κρικρής από την Ι. Σύνοδο, πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Επισκόπου Τράλλεων Ισιδώρου και ο π. Σπυρίδωνας Κατραμάδος από την Ιερά Σύνοδο φέρονται τα χαρτιά που θα πέσουν στο τραπέζι ανήμερα της διαδικασίας εκλογής.

Για το Κιλκίς ο π. Βαρθολομαίος Αντωνίου από την Ι. Σύνοδο που παρουσίασε πολύ θετικά αποτελέσματα στις εκδηλώσεις της Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Ιάκωβος Αθανασίου που επιθυμεί και ο κ. Άνθιμος να τον καμαρώσει στο Κιλκίς και ο Κιλκισιώτης π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, παιδί του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που αγωνίζεται μόνος ενάντια στις πιθανότητες είναι οι «άσοι» που ξεχωρίζουν.

Στο Περιστέρι είναι αμφίβολο αν η «παρτίδα» στρωθεί σε αυτή την ιεραρχία. Εκκρεμούν διαδικαστικά θέματα για να γίνει η επιλογή του διαδόχου του μακαριστού Μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμεντος.

Τα καλά χαρτιά που έχει στο μανίκι του ο Αρχιεπίσκοπος γι αυτή τη μητρόπολη φέρονται να είναι: ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης με αποδεδειγμένο έργο που πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε ανυψώνοντας τον σε αρχιερέα.

Επόμενος «άσος» για το Περιστέρι φέρεται να είναι ο Γενικός Διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας, π. Νικόδημος Φαρμάκης που έχει δώσει δείγματα γραφής τα τελευταία δύο χρόνια από τη συγκεκριμένη θέση και τυγχάνει θετικής αποδοχής της ιεραρχίας για τα διοικητικά του καθήκοντα.

Τέλος, ένα ακόμη «χαρτί» που θα πέσει στο τραπέζι για το Περιστέρι είναι ο πρωτοσύγκελλος του Μεσσηνίας π. Φίλιππος Χαμαργιάς, ένας ικανός κληρικός που θεωρείται πως έχει μέλλον και θα επιθυμούσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος να γίνει Μητροπολίτης.

“Μελχισεδέκ”