Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών αντάλλαξαν Χριστουγεννιάτικες ευχές με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η ανταλλαγή των ευχών των Χριστουγέννων από τους Αρχηγούς των Εκκλησιών Ιεροσολύμων μετά του Πατριάρχου Θεοφίλου Γ΄και του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Οι πρώτοι επισκέπτες ήταν η Κουστωδία των Φραγκισκανών της Αγίας Γης, με επί κεφαλής τον Πατέρα Francesco Patton, τον οποίο υποδέχθηκε θερμά ο Πατριάρχης Θεόφιλος και οι παρευρισκόμενοι Αρχιερείς και ιερείς. Κατά την συνάντηση αυτή, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την Αδελφότητα των Φραγκισκανών για την επίσκεψή τους και τόνισε την σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των Εκκλησιών που υπηρετούν ως φύλακες στον Ναό του Παναγίου Τάφου και την κοινή επιμονή για την διατήρηση του αυτονόμου Προσκυνηματικού Καθεστώτος των αγίων Τόπων, «η οποία είναι το θεμέλιο της αποφασιστικότητάς μας να σταθούμε σθεναρά εναντίον των προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζουμε, και των αντιξοοτήτων οι οποίες οδήγησαν μόνο στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Αδελφοτήτων.

Ο Πατριάρχης τόνισε τον ακλόνητο ρόλο, τον οποίον διαδραματίζει ο Πατήρ Patton στην διατύπωση της θέσεως των Εκκλησιών ενώπιον των τοπικών Κυβερνητικών Αρχών: «Το γεγονός ότι παραμείναμε επικεντρωμένοι στο θέμα της απειλής της Χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους από ριζοσπαστικές ομάδες είχε αξιοσημείωτη απήχηση κατά την διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η Εκκλησία μας με αυτή την προσοχή και επισήμανση των σοβαρών και αυξανομένων απειλών βρήκε ανταπόκριση από πολλούς Θρησκευτικούς και Κυβερνητικούς ηγέτες. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην ενωμένη μας φωνή», σημείωσε ο Πατριάρχης στην ομιλία Του.

Ο Πατήρ Patton στην αντιφώνησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη Του προς τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως, ο Οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ το ομαδικό πνεύμα των Εκκλησιών, θέτοντας ως άμεση και συνεχή προτεραιότητα το γενικό συμφέρο, συγκροτώντας όλες τις προσπάθειες για την περαιτέρω προστασία των Προσκυνημάτων και των Χριστιανικών Κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους.

Μετά την αναχώρηση της Αδελφότητας των Φραγκισκανών έφθασαν στην Κεντρική αίθουσα του Πατριαρχείου, ο Λατίνος Πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα Pierre Battista Pizzaballa, μετά μελών του Λατινικού Πατριαρχείου, μετ’ αυτόν δε ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Σεβασμιώτατος Χοσάμ Ναούμ, και οι Αρχηγοί της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Συροκαθολικής, της Λουθηρανικής και της Ελληνορύθμου Εκκλησίας.

Μετά το εόρτιο κέρασμα για το θαύμα της Γεννήσεως του Χριστού, ο Πατριάρχης Θεόφιλος ευχαρίστησε τους εν Χριστώ αδελφούς του των ετέρων δογμάτων και σημείωσε ότι χάριν στις κοινές προσπάθειες των Ηγετών της Εκκλησίας ο «αγών εναντίον των απειλών πού θέτουν αι ριζοσπαστικαί ομάδες εναντίον των Χριστιανικών Κοινοτήτων της Αγίας Γης, τυγχάνει της δεούσης προσοχής, τόσον εις τοπικόν, όσον καί εις διεθνές επίπεδον» και ότι οι Εκκλησίες δεν θεωρούνται πλέον ως «φωναί βοώσαι εν τη ερήμω».

Ο Πατριάρχης τόνισε το αντίκτυπο, το οποίο σημείωσε η κοινή δήλωση του περασμένου μήνα σε διάφορες Κυβερνητικές καί Θρησκευτικές ηγεσίες καί τόνισε ότι είναι ένα κίνημα, το οποίο δεν στοχεύει μόνο στην προστασία των Αγίων Τόπων ως τόπων λατρείας, αλλά καί στην προστασία των θεμελιωδών συμφερόντων των Κοινοτήτων, να είναι σε θέση να ζούν με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ασφάλεια.

«Έχομεν την προσοχήν τού κόσμου όσον ποτέ άλλοτε εις την πρόσφατον μνήμην. Καί έχομεν την ευκαιρίαν να προωθήσωμεν την επίλυσιν των ανησυχιών μας με αποτελεσματικούς τρόπους. Υπάρχει ακόμη πολύ κρίσιμον έργον, δέον να έλθη εις πέρας. Είναι επομένως ακόμη πιό σημαντικόν να δεσμευθώμεν ειλικρινώς, ώστε να αντιμετωπίσωμεν τα εσωτερικά ημών προβλήματα εντός των Χριστιανικών Κοινότητων από κοινού εις αποτελεσματικόν διάλογον διά την ικανότητα ημών να ενώσωμεν τας προσπαθείας καί τας φωνάς ημών προς ένα κοινόν σκοπόν διά την υπεράσπισιν της Χριστιανικής παρουσίας πού ποτέ δεν ήτο πιό επείγουσα. Η σοφία υπαγορεύει να επιλύωμεν τα προβλήματά μας μεταξύ μας», σημείωσε ο Πατριάρχης προς τους παρευρισκομένους.

Αντιφωνούντες, έκαστος των Αρχηγών της Εκκλησίας, έλαβε την ευκαιρία να εκφράσει από στήθους Χριστουγεννιάτικες ευχές προς τον Πατριάρχη και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα και οι Αρχηγοί μοιράσθηκαν κοινές ευχές για το Νέο Έτος, ελπίζοντας ότι η πανδημία θα τελειώσει και θα δούμε τούς Αγίους Τόπους για άλλη μία φορά γεμάτους προσκυνητές και να ανθίζει και να ευημερεί η ζωή στην Αγία Πόλη, διά τρόπου σεβαστού και ασφαλούς προς όλους.

Φωτογραφικό υλικό και ειδήσεις από Heba Hrimat