Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, στην δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Αρχικά, εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2020 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2021.

Έπειτα, ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο για το πρόγραμμα των εγκαινίων του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, καθώς και τις άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία αυτή.

Ενημερώθηκε, επίσης, από τον Αρχιεπίσκοπο, για την ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο, 12 Ιουνίου, στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η οποία αναφέρεται στο έτος Παλιγγενεσίας και την προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου και του Ελληνισμού της Κύπρου γενικότερα, στο Έθνος.

Η Ιερά Σύνοδος όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων ως εξής:

α) Στις 4 Ιουλίου 2021, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντας.

β) Στις 11 Ιουλίου 2021, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

γ) Στις 18 Ιουλίου 2021 για τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και

δ) Την 1η Αυγούστου 2021 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.

Του Μνημοσύνου για τον Εθνάρχη Μακάριο θα προστούν οι οικείοι Μητροπολίτες στις επαρχίες τους, του δε Μνημοσύνου στην Ιερά Μονή Κύκκου θα προστεί ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας.