Οι Άγιοι νεομάρτυρες εμπνέουν την Τέχνη

Έκθεση εικαστικών τεχνών με αφορμή την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος και καλεί δημιουργούς και καλλιτέχνες να δηλώσουν ενεργά τη συμμετοχή τους.

Η φετινή έκθεση «Εικόνων Τέχνη 2021» έχει ως θέμα έμπνευσης «οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Ελληνική Επανάσταση» και διοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» αναφέρει ότι «οι οργανωτές της έκθεσης απευθύνονται σε κάθε εικαστικό καλλιτέχνη και τον καλούν να λάβει μέρος», ενώ διευκρινίζει ότι «η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο την Τρίτη 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, αλλά οι δηλώσεις για συμμετοχή έχουν ήδη αρχίσει».

Αναφερόμενος στο θέμα της Εκθεσης «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Ελληνική Επανάσταση», αποσαφηνίζει ότι θα γίνονται δεκτά έργα Παραδοσιακής Ορθόδοξης Τέχνης, αλλά και έργα που είναι ελεύθερη προσωπική δημιουργία του καλλιτέχνη.

Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι «το είδος των έργων και οι τεχνικές, είναι ελεύθερα, δηλαδή Ζωγραφική, Αγιογραφία, Χαρακτική, Ψηφιδωτό, Υαλογραφία, Ξυλογλυπτική, Μικρογλυπτική, Κέντημα», ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. «Κάθε καλλιτέχνης συμμετέχει με 1 έως και 3 έργα του» σημειώνει ο π. Βαρθολομαίος και συμπληρώνει ότι «τα προτεινόμενα για την Έκθεση έργα θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών».

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κάθε καλλιτέχνης που επιθυμεί να λάβει μέρος, πρέπει να καταθέσει στην Ιερά Σύνοδο (Ιασίου 1 και Γενναδίου 14, 115 21 Αθήνα, τηλ. 210 7272268-255, 6983772240), φάκελο με την ένδειξη «Για την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών. Για την Έκθεση «Εικόνων Τέχνη 2021». Υπ’ όψιν Γραμματέως Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη».

Ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει σύντομο βιογραφικό, στο οποίο θα αναγράφονται και τα στοιχεία επικοινωνίας του καλλιτέχνη, όπως Διεύθυνση, τηλέφωνα και ηλ. Ταχυδρομείο. Ακόμη, φωτογραφίες ενός έως τριών (1 – 3) έργων του, με τα οποία επιθυμεί να λάβει μέρος στην Έκθεση, στις οποίες να αναγράφονται το όνομα του καλλιτέχνη, ο τίτλος, καθώς και το υλικό και οι διαστάσεις του έργου. «Οι φάκελοι πρέπει να υποβληθούν προσωπικά ή με το ταχυδρομείο μέχρι τέλος Αυγούστου 2021. Όπως επισημαίνει ο π. Βαρθολομαίος η αξιολόγηση από την επιτροπή θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οδό Βασιλείου του Μεγάλου 15, στο Ρουφ. Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο διόροφο νεοκλασικό που αποτελεί έναν καλαίσθητο μεγάλο χώρο, ο οποίος θα μπορέσει να φιλοξενήσει αρκετά έργα.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο π. Βαρθολομαίος κάνει γνωστό, ακόμη, ότι συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της, για την απόδοση της οφειλομένης τιμής στους Αγωνιστές του 1821 με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Άλλωστε, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όσες εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά γίνονται με αυτόν τον τρόπο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή κάποια δυσκολία στην διεξαγωγή του προγράμματος. Συνεχίζουμε κανονικά» υπογράμμισε ο π. Βαρθολομαίος, ενώ αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων.

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του μεταλλίου της Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το μετάλλιο αυτό, θα απονέμεται σε πρόσωπα και φορείς, ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στο Έθνος. Το επετειακό έτος 2021, άλλωστε, αφιερώθηκε από την Εκκλησία στους Αγίους Νεομάρτυρες.

«Στις καθαγιασμένες αυτές μορφές που έπεσαν για τον Σταυρό και για τα χώματά μας, για τη γαλανόλευκη και για την Παναγιά μας, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία. Σ’ εκείνους, λοιπόν, που πριν από διακόσια χρόνια έφτασαν στη θέωση την ψυχή τους και την Ελλάδα, αφιερώνουμε και το επετειακό αυτό έμβλημα» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Στο έμβλημα, το οποίο φιλοτέχνησε ο χρυσοχοϊκός οίκος «Μιχαλάς», αποτυπώνονται η Υπεραγία Θεοτόκος και 25 Αγιοι Νεομάρτυρες.

Απόστολος Σπύρου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”