“Όχι” στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών από τον Σύνδεσμο Ιερέων της Μητρόπολης Κίτρους

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος .

Αφού έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο για τις αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του νομοσχεδίου που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ακολούθησε ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Σχοινά, Κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα «ο Κληρικός μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

Μετά από διεξοδική συζήτηση, όλοι οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο, αλλοιώνει, φθείρει, υπονομεύει και καταργεί τον ιερό θεσμό του γάμου και της οικογένειας», όπως τονίστηκε από όλους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Ιερέων Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Στην Κατερίνη σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2024 ημέρα Δευτέρα, εμείς οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, συνήλθαμε σε Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ιερέων (ΣΙΜΗΚ), με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γεωργίου, και δηλώνουμε τα εξής:

Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβερνήσεως, να θεσμοθετήσει άμεσα το λεγόμενο γάμο καθώς και την τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο από τα πλέον αντιεκκλησιαστικά, αντικοινωνικά και αντεθνικά που βάλλει ευθέως κατά της Ελληνορθόδοξης Οικογενείας, που αποτελεί το ζωτικό κύτταρο της κοινωνίας μας. Πρόκειται για μία ολοφάνερη και κατάφωρη παραβίαση του Ευαγγελικού νόμου και ανατροπή των Ιερών Παραδόσεων, Αξιών, Αρχών και Ιδανικών του γένους μας.

Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα του καθενός να επιλέγει τον τρόπο που θα ζήσει στην προσωπική του ζωή και δεν απαξιώνουμε κανέναν για τις προσωπικές του επιλογές. Η Εκκλησία μας άλλωστε είναι Μητέρα που δεν απορρίπτει και δεν αποστρέφεται κανέναν αλλά τους δέχεται όλους, όσοι μετανοημένοι προσέρχονται σε αυτήν.

Η διδασκαλία της Πίστεως μας είναι ξεκάθαρη στο θέμα αυτό, ο Θεός Δημιουργός «άρσεν και Θήλυ εποίησεν αυτούς..» έπλασε δηλαδή άνδρα και γυναίκα και τους ευλόγησε λέγοντας «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε..» καθώς και το έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν.

Είναι ανεπίτρεπτο στο όνομα της δήθεν διαφορετικότητος και της προασπίσεως των δικαιωμάτων μιάς μειοψηφίας, να καταπατούνται τα δικαιώματα των ανυπεράσπιστων παιδιών μέσα από την θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζεύγη.

Συντασσόμαστε, με όσα διεκήρυξε με σαφήνεια και εμπεριστατωμένα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλώνοντας την αντίθεσή της σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και διατρανώνουμε ότι ο Γάμος είναι «Μυστήριον Μέγα εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν» σύμφωνα με τον Απόστολο των εθνών Παύλο. Με την τέλεση του Μυστηρίου αυτού ο Ιησούς Χριστός «ο του μυστικού και αχράντου γάμου ιερουργός και του σωματικού νομοθέτης» θέτει τον θεμέλιο λίθο της ζωής, του γάμου και της οικογενείας. Έτσι μέσα στο γάμο ο άνδρας γίνεται πατέρας και η γυναίκα μητέρα και εκεί είναι παρών ο Χριστός.
Ως ορθόδοξοι κληρικοί αλλά και ως οικογενειάρχες διαφωνούμε και εναντιωνόμαστε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί δε θέλουμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον και το δικαίωμα προστασίας των παιδιών μας. Ως Έλληνες δεν θέλουμε να παραλλάξουμε και να απεμπολίσουμε τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες των παραδόσεων του Γένους μας. Ως δημοκρατικοί πολίτες ζητούμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας και δεν θέλουμε στην Ελληνορθόδοξη πατρίδα μας, να θεσμοθετούνται νόμοι ξένοι προς τα πιστεύω μας, τις αρχές μας, τις αξίες μας και την ιερή παράδοσή μας.

Και για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να δεχθούμε ως τρόπο ζωής ούτε και ως δικαίωμα, πολύ περισσότερο να νομιμοποιήσουμε έναν τρόπο ζωής, που οδηγεί στον θάνατο της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας.

Ως Σύνδεσμος Ιερέων Μητροπόλεως Κίτρους (Σ.Ι.ΜΗ.Κ.) και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας σαν ποιμένες για το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας, καλούμε όλους τους Χριστιανούς να αντιταχθούν στο επαίσχυντο νομοσχέδιο που αποτελεί ντροπή μεγάλη για το Έθνος μας αλλά και για όλο το ανθρώπινο γένος.

Ιδιαίτερα καλούμε τους Βουλευτές του Νομού μας, που μας εκπροσωπούν στη Βουλή με την ψήφο του Λαού, να παραστούν στην ψηφοφορία και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο της ντροπής-αφού με την αποχή η πλάστιγγα γέρνει υπέρ αυτού-ανεξαρτήτως κομμάτων. Τότε μόνον θα χαίρουν της υπολήψεως και εκτιμήσεώς μας.

Η Εκκλησία κι εμείς ως μέλη της πορευόμαστε σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή, την Ιερή Παράδοση και τους Ιερούς Κανόνες και δεν ακολουθούμε τον «κόσμο» και τα του κόσμου.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε όλοι να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε στάση ζωής, να έλθουμε σε επίγνωση της αληθείας και να σώσουμε την ψυχή μας. ΑΜΗΝ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΕΡΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ

(Σ.Ι.ΜΗ.Κ.)