Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αμύνης της Ιρλανδίας επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος υποδέχθηκε τον κ. Micheál Martin, TD, Υπουργό Εξωτερικών και Υπουργό Αμύνης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Στην συνάντηση αυτή ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον κ. Martin περί των προκλήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει η Χριστιανική Κοινότητα παρ’ ακραίων ριζοσπαστικών Ισραηλινών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων λεκτικών και σωματικών επιθέσεων και βανδαλισμών Εκκλησιών και Χριστιανικών περιουσιών. Ο Πατριάρχης έφερε ως παράδειγμα το προσκύνημα του Stella Maris στην Χάιφα, το οποίο επισκέφθηκε για συμπαράσταση ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Isaac Herzog, καθώς επίσης συνεχίζει να συμβαίνει και στην Ιερά Μονή Αββά Γερασίμου του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης ανεφέρθηκε ωσαύτως και στην εορτή της Μεταμορφώσεως εν τω όρει Θαβώρ, στην οποία η Ισραηλινή Πυροσβεστική Υπηρεσία εμπόδισε τους Χριστιανούς πιστούς να προσέλθουν στην πανήγυρη με απαράδεκτο τρόπο.

Η Χριστιανική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ διατηρεί αγαστές σχέσεις με το Κράτος του Ισραήλ και συνεχίζει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει το Κράτος ως προς το να διαχειρισθεί με σοβαρότητα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτά τα ριζοσπαστικά στοιχεία της κοινωνίας.

Η Ιερουσαλήμ ως Ιερά Πόλη αποτελεί την καρδία της ταυτότητας των τριών μονοθειστικών θρησκειών και πρέπει να διατηρήσει τον πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της. Τα προσκυνήματα προσελκύουν χιλιάδες προσκυνητές, οι οποίοι με την παρουσία τους εδώ συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του Ισραήλ. Τα προσκυνήματα αυτά παραμένουν ανοικτά προς όλους και αποτελούν κέντρα ειρηνικής συνυπάρξεως, συμβιώσεως και διαλόγου.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο είναι η μόνη Αυτοκέφαλος Εκκλησία των Αγίων Τόπων, συνεργάζεται εις μίαν εκστρατεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, μεταξύ άλλων μετά της Ιορδανικής Κυβερνήσεως, καθώς ο Βασιλεύς του Χασημιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας έχει αναλάβει την κηδεμονία των Ισλαμικών και Χριστιανικών Ιερών Τόπων στην Αγία Γη.

Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ενημέρωση και υποσχέθηκε να μεταφέρει τις πληροφορίες αυτές στους αρμοδίους παράγοντες και αναχώρησε για να προσκυνήσει τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων