Ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος στο Πατριαρχείο Πεκίου

Του Mladen Aleksic

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος θα περάσει τις πρώτες τρεις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής στο Σερβικό μοναστήρι του Πατριαρχείου Πεκίου (Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια) και Θα απέχει από οποιοδήποτε κατανάλωση τροφής και ποτού, έθιμο το οποίο ονομάζεται «Trimirje» (Trimero).

Ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος έφτασε χθες στο μοναστήρι.Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πεκίου και τα ιερά λείψανα του προκατόχου του καθώς και των Σέρβων αρχιεπισκόπων και πατριαρχών.

Το μοναστήρι του Πατριαρχείου Πεκίου είναι σταυροπηγιακό και βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του Πατριάρχη, ανεξάρτητα από τη μητρόπολη στην οποία βρίσκεται.

Το Πατριαρχείο Πεκίου είναι ιστορικής σημασίας για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είχε έδρα το Πέκιο (Πετς) την περίοδο 1346-1463 και 1557-1766.

Επίσης, σε αυτό το μοναστήρι λαμβάνει χώρα η ενθρόνιση των Σέρβων πατριαρχών. Κατά παράδοση, ο νέος Σέρβος Πατριάρχης κ. Πορφύριος πρέπει να ενθρονιστεί σε αυτό το μοναστήρι, αλλά η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί από τη Συνέλευση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (στο εγγύς μέλλον).