Ο “προβληματισμός” που… βαπτίστηκε “persona non grata”

της Έφης Ευθυμίου

Ιδιαιτέρως ενοχλημένοι εμφανίζονται μέλη της Αγιορείτικης Κοινότητας σχετικά με την έκταση που πήρε το θέμα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, η διαρροή από συγκεκριμένο μέσο που εδρεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι “ανεπιθύμητο πρόσωπο” στο Περιβόλι της Παναγιάς, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε πολλές Μονές του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με την επιστολή που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το orthodoxtimes.gr, η Αγιορείτικη Κοινότητα δεν αναφέρει σε κανένα σημείο την πρόθεσή της να κάνει… ανταρσία και να μην υποδεχτεί τον κ. Ελπιδοφόρο.

Η επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εστάλη με ημερομηνία 15/28 Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους.

Το ύφος γραφής και το περιεχόμενο της επιστολής, για όποιον γνωρίζει ανάγνωση, δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Είναι σύντομο, απλό και σαφές. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν μετά την -περίφημη πλέον- βάπτιση του παιδιού ομόφυλου ζευγαριού, δίνουν λανθασμένη εντύπωση σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Αυτή ήταν η “ένσταση” των Αγιορειτών, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως άρνηση υποδοχής ενός Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και εάν θέλει κάποιος να “διαβάσει πίσω από τις γραμμές”.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της Αγιορείτικης Κοινότητας, η επιστολή δεν αφήνει αιχμή προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Είναι μια εκδήλωση ανησυχίας για τους συνειρμούς και τη σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει στο ποίμνιο μια φωτογραφία με ένα ζευγάρι ατόμων του ιδίου φύλου, σε μια περίοδο μάλιστα που η προοπτική του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας, είναι βασικό θέμα συζήτησης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Orthodox Times ότι η όλη πρωτοβουλία σύνταξης της επιστολής, ανήκει σε συγκεκριμένο μοναστήρι, το οποίο επέμενε ότι η επιστολή θα έπρεπε να σταλεί λίγες ημέρες από την άφιξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου στο Άγιο Όρος και να διαρρεύσει σε συγκεκριμένο μέσο.

Θα ακολουθούσε η αναπαραγωγή του -όπως και έγινε- από τα γνωστά blogs που συνηθίζουν την αναδημοσίευση “εκκλησιαστικών ειδήσεων”.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής κληθέντες να σχολιάσουν τα περί «ανεπιθύμητου» επεσήμαναν ότι τουναντίον υπάρχει ενθουσιασμός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αφ ενός μεν, λόγω του προγράμματος αυτού κα’ εαυτού, αφ ετέρου δε, λόγω της σύνθεσης της πολυμελούς αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο στο επικείμενο ταξίδι.

Όσον αφορά το δημοσίευμα ομογενειακού μέσου στη Νέα Υόρκη το οποίο αναπαρήγαγαν ιστότοποι στην γενέτειρα σημείωσαν πως «δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι ο ίδιος συντάκτης επιδίδεται συστηματικά σε προσπάθεια παραπληροφόρησης, στοχοποιώντας τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, και εξυπηρετώντας τα σχέδια όσων λυσσαλέα επιδιώκουν να διαρρήξουν τόσο τις σχέσεις ομογένειας όσο και της Ελληνικής Πολιτείας με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».