Ο Πρωθυπουργός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών-Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Πατρών

Το ιερό Αποστολείο του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων και Πολιούχου Πατρών, επισκέφθηκε την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος του μίλησε για την ιστορία του μεγαλυτέρου Ναού της Ελλάδος, όπου φυλάσσονται η Τιμία Κάρα και ο Σταυρός του Μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέου. Επίσης του μίλησε και για τον Παλαιό Ναό, όπου ευρίσκεται ο Τάφος του Πρωτοκλήτου.

Ο Πρωθυπουργός ασπάσθηκε την τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου και τον Σταυρό του μαρτυρίου του, αλλά και την χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαιών από τα Ιεροσόλυμα, η οποία μεταφέρθηκε δι’ ολίγας ημέρας στην Πάτρα προς ευλογία και αγιασμό του ευσεβούς Λαού.

Ο Μητροπολίτης προσέφερε, ως ευλογία στον κ. Πρωθυπουργό ιερά Εικόνα, με την παράσταση της Σταυρώσεως του Αποστόλου Ανδρέου, με θερμές ευχές.

«Από τα βάθη της ψυχής μας Σας καλωσορίζομε στον ιερό αυτό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Πολιούχου των Πατρών, στον μεγαλύτερο Ναό της Ελλάδος. Σας υποδεχόμεθα στην πόλη των Πατρών, όπου εδίδαξε και εμαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας επί του χιαστού Σταυρού, τον οποίον μόλις προ ολίγου, προσκυνήσατε…

…Ευχόμεθα να έχετε υγιεία, ευλογία και δύναμη από τον Θεό, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αποστόλου Ανδρέου, ώστε να φέρετε εις πέρας το πολεύθυνο έργο Σας…

…Επαναλαμβάνομε την πρόσκλησίν μας, προς Υμάς, ώστε να συμμετέχετε στον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αποστόλου Ανδρέου. Γνωρίζομεν βεβαίως το βεβαρημένον του προγράμματός Σας, αλλά, θα έλεγα, ότι η πρόσκλησις για αυτήν την εορτή, είναι και πρόκλησις…

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πατρών για την υποδοχή, τόνισε: «Σεβασμιώτατε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον κόπο που κάνατε να με υποδεχτείτε σήμερα εδώ, στον Άγιο Ανδρέα. Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω, να προσκυνήσω, να ανάψω ένα κερί, λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη εορτή του Αγίου Ανδρέα. Βρίσκομαι στην Αχαία -καθώς γνωρίζετε- σε μια διήμερη περιοδεία για να επιβλέψουμε την πρόοδο σημαντικών έργων που γίνονται, εδώ, στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη ενότητα της Δυτικής Ελλάδος.»

«Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας συγχαρώ για το πλούσιο έργο σας. Ειδικά το έργο σας με το έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές -όχι μόνο για τη χώρα μας- για όλο τον κόσμο Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την κοινωνική αλληλεγγύη. Και ξέρω ότι η Εκκλησία προστρέχει, πάντα, να στηρίξη τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Το ίδιο κάνει και η Πολιτεία με τον δικό της τρόπο και με τα δικά της εργαλεία. Χαίρομαι πραγματικά διότι η συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας πραγματικά βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τη θερμή υποδοχή» – συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σε απάντηση ο Μητροπολίτης Πατρών συμπλήρωσε: «Χαιρόμεθα διότι υπάρχει αυτή η συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για το καλό της Πατρίδος μας την οποία αγαπάμε και εμείς από την πλευρά της Εκκλησίας και Εσείς ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Όλοι μας αγωνιζόμεθα έχοντας ένα κοινό στόχο: Την αγάπη και την πρόοδο αυτού του τόπου, την αγάπη του λαού μας, την διατήρηση της παράδοσή μας, και της ιστορίας μας και όλων αυτών τα οποία παραλάβαμε από τους πατέρες μας και τα οποία πρέπει να διατηρήσωμε ως κόρην οφθαλμού…

…Η πατρίδα μας, παρά τις όποιες δυσκολίες,έχει ανθρώπους με δυναμισμό και με τη δυνατότητα, ώστε να αντιμετωπίσωμε οποιαδήποτε πρόκληση και αντιξοότητα. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι για το καλό της Ελλάδος…» – τόνισε ο Μητροπολίτης.