Ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους και η ενημέρωση κατά πώς τον εξυπηρετεί

© halkidikinews.gr

Της Έφης Ευθυμίου

Επιλεκτική ενημέρωση και «στοχευμένες διαρροές» μόνο σε ΜΜΕ και εκκλησιαστικά blog που «χαϊδεύουν τα αυτιά» και δεν ασκούν ουδεμία κριτική για τα λάθη που τυχόν συμβαίνουν στο Άγιο Όρος – ειδικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας στην Αθωνική Πολιτεία- έχει επιλέξει όπως φαίνεται από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους π. Γεώργιος Βατοπαιδινός.

Οι συντάκτες των ανακοινώσεων της ιεράς επιστασίας του Αγίου Όρους συντάσσουν και στέλνουν ανακοινώσεις και κάνουν επιλεκτικές «διαρροές» σε «φιλικά» εκκλησιαστικά ΜΜΕ.

Προσπαθώ να θυμηθώ, κάνοντας αναδρομή στα 25 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας, αν συνάντησα ξανά αντίστοιχο παράδειγμα “αποκλειστικότητας”.

Γνωρίζω τις “αποκλειστικές πληροφορίες”, τις “αποκλειστικές διαρροές”, κατανοώ και έχω γράψει και εγώ άρθρα που προέρχονται από “πηγές” ή “κύκλους”, ή “υψηλόβαθμους αξιωματούχους”.

Ανακοινώσεις και δελτία Τύπου “αποκλειστικά”, δεν έχω συναντήσει. Αντιθέτως, από όσο ξέρω, οι ανακοινώσεις και τα δελτία Τύπου, στόχος είναι να προωθούνται σε όσους περισσότερους παραλήπτες είναι δυνατό, ώστε να διαδοθεί το μήνυμα που μεταφέρουν.

Παράδειγμα το σημερινό «αποκλειστικό» δημοσίευμα, το οποίο είναι η ανακοίνωση της Ιεράς Επιστασίας, η οποία διανεμήθηκε κατά το δοκούν και αφορά στον τρόπο προβολής του ζητήματος της πανδημίας.

Φυσικά να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι στην Επιστασία οργανωμένη δομή δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς μόνο τυχαία μπορεί να βρεθεί κάποιος να απαντήσει στο τηλέφωνο, για να μπορέσουν και τα ΜΜΕ που δεν έχουν τις κατάλληλες “διασυνδέσεις”, να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους.

Το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμη δεν μπορεί να απαντηθεί. Μήπως επειδή τα ΜΜΕ-παραλήπτες των ανακοινώσεων δεν έχουν να πουν για τον π. Γεώργιο κανέναν κακό λόγο; Ίσως γιατί υπάρχουν άλλοι δεσμοί που συνδέουν συγκεκριμένα πρόσωπα, μονές και ιδρύματα;

Ο π. Γεώργιος Βατοπαιδινός εν αγνοία προφανώς των αντιπροσώπων των Ιερών Μονών (Καρακάλλου, Κουτλουμουσίου, Σταυρονικήτα) αφού λάβει την έγκρισή τους για τις ανακοινώσεις/δελτία Τύπου, τις διαρρέει σε «φιλικά» μέσα για να τύχουν ενδεχομένως ελάχιστης κριτικής και καλύτερης προβολής.

Ο γέροντάς του, της Μονής Βατοπεδίου Ηγούμενος Εφραίμ είναι ενήμερος για το πώς πορεύεται και πώς διαχειρίζεται τα ΜΜΕ ο π. Γεώργιος; Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, μήπως θα έπρεπε να τους νουθετήσει να έχουν μεγαλύτερη διάκριση;