Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου συνεχάρη τον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Του Mladan Aleksic

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά, «Σας συγχαίρω για την εκλογή σας ως Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ευελπιστούμε ότι θα είστε στην υπηρεσία όλων των Ορθόδοξων πιστών και ότι θα ενθαρρύνετε την πολυεθνική συνύπαρξη στην περιοχή προς όφελος των λαών και των κρατών μας.

Ελπίζουμε ιδιαίτερα ότι με την ιερή σας αποστολή θα συμβάλλετε στην υπερνίκηση του σχίσματος μεταξύ των ορθόδοξων πιστών του Μαυροβουνίου σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και την μακραίωνη παράδοση της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας στη χώρα μας», αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο βασικός ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο ήταν ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος εκοιμήθη τον περασμένο Οκτώβριο. Έκτοτε, ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος διαχειρίζεται την  θέση αυτή.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν έχει αναγνωριστεί από καμία αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά προσπαθεί να διεκδικήσει την αυτοκεφαλία της.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς, τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνέντευξή του στο AFP, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να έχει τη δική του Ορθόδοξη Εκκλησία για να ενισχύσει την εθνική του ταυτότητα και να αντιταχθεί στις παρεμβάσεις της Σερβίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευση του Orthodox Times, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι το Φανάρι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ μια αυτοκέφαλη εκκλησία στο Μαυροβούνιο.