Ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Ελλάδος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Ελλάδος κ. David Saltiel επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μετά του συνεργάτη του και νομικού συμβούλου κ. Barak και της συνεργάτιδος αυτού κ. Μαρίας -Αγγελίνας Χατζησταματίου.

Τον κ. Saltiel υποδέχθηκε θερμά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος συνοδεία Πατέρων Αγιοταφιτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής διεξήχθη ενδιαφέρουσα συζήτηση περί της ιεράς ιστορίας της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, η οποία αποτελεί τη βάση και την πηγή και τη δύναμη του Εβραϊκού Λαού και του Χριστιανισμού. Η Ιερά Ιστορία χαρακτηρίστηκε ως αποκάλυψη του Θεού, που γίνεται αποδεκτή μέσω της πίστης, καθώς η φιλοσοφία είναι η διά του λόγου εξέταση του επιστητού.

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε και περί της σημασίας της μεταφράσεως της Παλαιάς Διαθήκης, μέσω της οποίας έγινε γνωστή η ιερά ιστορία στους μη γνωρίζοντες τη μητρική τους γλώσσα Ιουδαίους, στον Ελληνικό ειδωλολατρικό κόσμο και εν συνεχεία στον Χριστιανισμό, ως και περί του Αποστόλου των εθνών Παύλου, συνδέσμου και ενσαρκωτού της ιεράς ιστορίας της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση και περί του μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ιουδαϊσμού διαλόγου που δημιουργεί προϋποθέσεις ειρηνικής θρησκευτικής συνύπαρξης.

Κατά την επίσκεψη αυτή ο κ. Saltiel προσέφερε στον Πατριάρχη βιβλίο-άλμπουμ σχετικό με τη ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1897-1917, η δε κ. Χατζησταματίου προσέφερε CD Εβραϊκής Μουσικής, ο δε Πατριάρχης προσέφερε σε αμφοτέρους σταυρό και στον κ. Saltiel επάργυρο πίνακα της Ιερουσαλήμ.

Κατόπιν, αναχώρησαν για τον Ναό της Αναστάσεως με τη συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων