Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στον Μητροπολίτη Σουηδίας

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, το πρωί, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στη Στοκχόλμη κ. Andrii Plakhotniuk επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη προς τον Πρέσβη, για να πληροφορηθεί σχετικά με την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης, που οφείλεται στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης διεβίβασε στον Ουκρανό Πρέσβη την αμέριστη συμπαράσταση και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, και διαβεβαίωσε τον υψηλό προσκεκλημένο του ότι όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας τίθενται στη διάθεση των εμπερίστατων αδελφών μας από την Ουκρανία, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών ιερών ακολουθιών στη μητρική τους γλώσσα, ακολουθώντας το δικό τους τυπικό και εκκλησιαστικό ημερολόγιο και διατηρώντας τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά τους.

Ο Πρέσβης ενημέρωσε το συνομιλητή του ότι, ήδη προ του πολέμου, διαβιούν σήμερα στη Σουηδία 12.000 Ουκρανοί και από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, στον ως άνω αριθμό προσετέθησαν 38.000 πρόσφυγες εξ Ουκρανίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης συνόδευσε τον Πρέσβη στο ναό, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσαν στην Ελληνική, Σουηδική, Ουκρανική και Αγγλική, ο Εφημέριος του ναού Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης και ο εξ Ουκρανίας κληρικός Πρωτοπρεσβύτερος κ. Mykolay Kryhin.

Τους ύμνους έψαλαν στην Ελληνική ο Μοναχός Χριστόδουλος, Αδελφός της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, ο Ανδρέας Σελαμσής, ο Γεώργιος Σιδηράς, ο κ. Δημήτριος Μπατσέλας και στην Ουκρανική ο κ. Μιχαήλ Kryhin.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη συνάντηση του Χριστού με την Ισαπόστολο Φωτεινή και στον θαυμαστό διάλογο που ακολούθησε, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την ομιλία του Ιερού Χρυσοστόμου στην ευαγγελική αυτή περικοπή.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος καλωσόρισε τον Πρέσβη της Ουκρανίας στη Σουηδία κ. Plakhotniuk και τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Mykolay Kryhin, μαζί με την Πρεσβυτέρα του Ιουλία και τον γιό τους Μιχαήλ, καθώς και τον Γέροντα Χριστόδουλο εξ Ελλάδος.

Ακολούθησε γεύμα, στο οποίο παρακάθισαν η οικογένεια του π. Mykolay, η Ουκρανή κ. Olha Ihumnova, καθώς και οι οικογένειες των κ.κ. Δημητρίου και Φωτεινής Μπατσέλα και Benedict και Τάνιας Svedberg, οι οποίοι προσέφεραν ευγενώς το γεύμα.

Την επόμενη Κυριακή, ο Μητροπολίτης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο π. Mykolay, σε ναό που θα παραχωρήσει η Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας πλησίον του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.