Ο πονοκέφαλος των Χριστουγέννων

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Δεν έχω μαντικές ικανότητες αλλά και ο λιγότερο υποψιασμένος ξέρει πως η επόμενη κουβέντα θα γίνει για το πώς και αν θα λειτουργήσουν οι ναοί τα φετινά Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση το θέλει περισσότερο, μαθαίνω, και από τους μητροπολίτες. Για να μην έχει έναν ακόμη πονοκέφαλο όπως τους προηγούμενους μήνες.

Το πιθανότερο, όπως με πληροφορούν οι έγκυρες πηγές μου, είναι να ανοίξουν οι ναοί με αυστηρούς περιορισμούς. Πάντα υπό την προϋπόθεση να μη γίνουμε μέχρι τότε… Μπέργκαμο. Οι περισσότεροι Μητροπολίτες -πάντοτε υπάρχουν οι εξαιρέσεις φυσικά- σέβονται τον Τσιόδρα, άνθρωπο πολύ κοντά άλλωστε στην Εκκλησία, και περιμένουν από εκείνον να δώσει το στίγμα για το πώς θα λειτουργούν οι ναοί τα Χριστούγεννα.

Δεν τσιμπάει

Τόνοι μελάνης και διαδικτυακού αποτυπώματος δαπανήθηκαν για να αναλυθούν τα σενάρια «διαδοχολογίας» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Άνθρωποι από το περιβάλλον του μου λένε πως ειδικά μετά τον δύσκολο αγώνα με τον κορονοϊό, ο Ιερώνυμος έχει αρχίσει και κάνει «πλάκα» σε όλους τους δελφίνους -και τους… κολαούζους τους- που αναθάρρησαν και τροφοδοτούσαν αυτά τα σενάρια.

Το αν θα υπάρξει διαδοχή θα το αποφασίσει μόνον ο Θεός ή ο ίδιος ο Ιερώνυμος, μου λέει άνθρωπος που ξέρει τι συμβαίνει στο αρβανίτικο μυαλό του. Από πιέσεις και από δημοσιεύματα «ούτε τσιμπάει ούτε μασάει», μου έλεγαν σε πλήρη αρβανίτικη διάλεκτο…

Η όλη ιστορία ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποκαλυφθούν ποιοι είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο πραγματικά και ποιοι είναι για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους. Αυτός που πραγματικά ήταν κοντά στον Ιερώνυμο όσο λίγοι ήταν ο πιστός του οδηγός Βλάσσης, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε το προσωνύμιο «Βλάσσης Άρμστρονγκ». Ήταν νυχθημερόν δίπλα στον Ιερώνυμο φορώντας τη … στολή αστροναύτη που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Χαμένο παιχνίδι

Ένας μετά τον άλλο οι “πύργοι” (βλέπε Προκαθήμενοι) που κρατούσαν γερά και δεν αναγνώριζαν την Εκκλησία της Ουκρανίας, έχουν αρχίσει και πέφτουν και όλοι συντάσσονται δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Άνθρωπος πολύ κοντά στα τεκταινόμενα του Φαναρίου μου έλεγε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ξεχνά την «πλάτη» που έβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όταν όλοι σφύριζαν αδιάφορα.

Μετά τον Κύπρου, μου λένε πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι στην αναγνώριση. Άλλοι πολύ σύντομα και άλλοι σε βάθος χρόνου. Άλλωστε ο χρόνος στην Εκκλησία είναι σχετικός και δεν χρειάζονται βιασύνες.

Οι μόνοι που «κλαίνε» είναι ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ που μετά το αρχικό σοκ και την εκτόξευση απειλών έχει αντιληφθεί πως το παιχνίδι είναι χαμένο στην υπόθεση της Ουκρανίας. Οι ρωσόφωνες πηγές μου μου λένε πως ακόμη και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος διαφωνεί με την αυστηρή και αντιεκκλησιαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο «υπουργός εξωτερικών» του.