Ο Πατριάρχης των Αρμενίων ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την υπογραφή συνθήκης κατάπαυσης του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν

του Κώστα Ονισένκο

Ο Καθολικός Πατριάρχης Απάντων των Αρμενίων Κακέριν Β’ κάλεσε την κυβέρνηση της Αρμενίας να δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις στον λαό της Αρμενίας σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας διακοπής των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Η ληφθείσα απόφαση αναστάτωσε τις ψυχές των Αρμενίων. Καλούμε τις αρχές της Αρμενίας και του Αρτσάχ (σ.σ. έτσι ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ) να παράσχουν διεξοδικές και πλήρεις εξηγήσεις της ληφθείσας απόφασης και της επιρροής της στο μέλλον της χώρας”.

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση του Κακέριν πρέπει οι κινήσεις της Αρμενίας να είναι νηφάλιες και σοφές. “Αυτή η κρίση πρέπει να ξεπεραστεί με τις κοινές προσπάθειες της διοίκησης των υπεύθυνων για την εξωτερική πολιτική της Αρμενίας και του Αρσάχ” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση της διακοπής των εχθροπραξιών, χθες το βράδυ, χιλιάδες Αρμένιοι βγήκαν στους δρόμους του Γιερεβέν και πολιόρκησαν δημόσια κτίρια αντιδρώντας στη συμφωνία. Με αυτή την συμφωνία ικανοποιούνται οι εδαφικές διεκδικήσεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχει στείλει ήδη ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή η Ρωσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αζειρμπατζάν, Αλίεβ, και η Τουρκία θα συμμετέχει με δικές της δυνάμεις στην ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή. Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν στις 00.00 ώρα Μόσχας (01.00 ώρα Ελλάδος).