Ο Πατριάρχης της Ρουμανίας γιόρτασε τα 72α γενέθλιά του

Ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ, Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, γιόρτασε τα 72α γενέθλιά του το Σάββατο 22 Ιουλίου.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ γεννήθηκε το 1951 στο Dobrești, κοινότητα Bara.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου, Μητροπολίτης Μουντενίας και Δοβρουτσάς και Πατριάρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας. Η ενθρόνισή του έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Από την αρχή της αποστολής του, ο Πατριάρχης Δανιήλ εξασφάλισε τη συνέχιση των έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη την εποχή και την έναρξη νέων έργων χωρίς να διαχωρίζει τη Λειτουργία από τη φιλανθρωπία ή το κοινωνικό έργο από την πνευματική ζωή.

Το πιο διάσημο επίτευγμα του Πατριάρχη Δανιήλ είναι η κατασκευή του Εθνικού Καθεδρικού Ναού που εγκαινιάστηκε έναν αιώνα μετά την Ένωση της Ρουμανίας το 1918.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στους Ρουμάνους προκατόχους, μάρτυρες και αγίους. Κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής του διακονίας αγιοποιήθηκαν περισσότεροι από 30 Ρουμάνοι άγιοι και αγίες.

Ο Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Ρουμανικού Λαού είναι αφιερωμένος σε όλους τους ήρωες της Ρουμανίας, έχοντας ως προστάτη άγιο τον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, τον Προστάτη της Ρουμανίας.

Έχοντας στο μυαλό του όσους και όσες έχουν πάει να εργαστούν στο εξωτερικό, πρότεινε το 2009 στην Ιερά Σύνοδο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στους Ρουμάνους μετανάστες και μετανάστριες.

Επί Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία εντείνει το φιλανθρωπικό της έργο έχοντας πλέον πάνω από 800 φιλανθρωπικά ιδρύματα υπό τον έλεγχό της.

Πηγή: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene