Ο Πατριάρχης Σερβίας επισκέπτεται τις επισκοπές του Αγίου Σάββα

© Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας

Ανταποκρινόμενος στις επιθυμίες του ευλαβούς λαού και κατόπιν προσκλήσεως των τοπικών Αρχιερέων, ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2022, θα πραγματοποιήσει καθιερωμένη επίσκεψη στις Επισκοπές, τις οποίες ίδρυσε ο Άγιος Σάββας, του Μιλέσεβο, του Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνη, του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και του Βουδίμλιε και Νίκσιτς.

Η καθιερωμένη αυτή επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας θα ξεκινήσει από την Ιερά Μονή Μιλέσεβο, τη Δευτέρα, 9 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, όπου του επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή και θα ψαλεί η Δοξολογία. Την Τρίτη, 10 Μαΐου στις 8.30 το πρωί, με αφορμή την 425η επέτειο από την καύση των λειψάνων του Αγίου Σάββα από τους Οθωμανούς, ο Πατριάρχης θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Μιλέσεβο, όπου φυλάγονταν τα λείψανα του πρώτου Σέρβου Αρχιεπισκόπου επί 360 έτη. Την ίδια μέρα, στις 2 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πατριάρχη στην Επισκοπή Μιλέσεβο, προγραμματίζεται η επίσημη υποδοχή μπροστά στον Ιερό Ναό Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στο Γκούκα (Πλέβλιε) και στη συνέχεια θα τελεστεί ο αγιασμός της Εκκλησιαστικό-λαϊκής εστίας.

Γύρω στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναμένεται η άφιξη του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου στην Επισκοπή Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, οπού προγραμματίζεται η επίσημη υποδοχή και θα τελεστεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως στο Τρέμπινιε, όπου ο Πατριάρχης θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας την επόμενη ημέρα, 11 Μαΐου στις 9 το πρωί.

Προκειμένου να πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 350 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ (1671-2021), ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα παραστεί, την Τετάρτη 11 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στον Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή του Όστρογκ και στη συνέχεια θα απευθύνει λόγο προς το ποίμνιό του. Την επομένη, 12 Μαΐου 2022, την ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του Θαυματουργού του Όστρογκ, ο Πατριάρχης θα προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Όστρογκ από τις 8 το πρωί και την ίδια ημέρα στις 6 το απόγευμα, ο Σέρβος Πατριάρχης θα προστεί της Λιτανείας, επί τη εορτή του Αγίου Βασιλείου στο Νίκσιτς.

Πηγή: Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας