Ο Πατριάρχης Σερβίας απένειμε το Τάγμα του Αγίου Σάββα στο Νοσοκομείο του Ζεμούν

Στις 23 Φεβρουαρίου 2024, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος απένειμε το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα στον καθηγητή Dragoš Stojanović, διευθυντή του Νοσοκομείου του Ζέμουν, ως ένδειξη αναγνώρισης των 240 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος και προσφοράς στην υγειονομική περίθαλψη.

«Έχω την ευλογία και τη μεγάλη τιμή να σας απονείμω την υψηλότερη διάκριση της Αγίας μας Εκκλησίας, και μέσα από εσάς σε όλους όσους εργάζονται σε αυτό το νοσοκομείο, αλλά και σε όλους εκείνους που εργάστηκαν και κατέβαλαν προσπάθειές προς όφελος όλων εκείνων που ζητούν βοήθεια από αυτό το ίδρυμα υγείας εδώ και 240 χρόνια. Απονείμαμε αυτό το παράσημο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων, επειδή αυτός ο τόπος είναι ιερός για εμάς και επειδή όλοι όσοι εργάστηκαν εδώ τα προηγούμενα 240 χρόνια ή εργάζονται μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν τους ασθενείς και θεραπευόμενους ως τον πλησίον τους, χωρίς να κοιτούν την καταγωγή, τη θρησκεία, το φύλο ή την ηλικία», επισήμανε ο Πατριάρχης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν υψηλοί εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας, της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και της Πόλης του Βελιγραδίου.

Το νοσοκομείο του Ζέμουν ιδρύθηκε το 1784 και αποτελεί το παλαιότερο νοσοκομείο στη Σερβία. Από τις 31 Δεκεμβρίου 1983, είναι επίσημα γνωστό ως Κλινικό Νοσοκομειακό Κέντρο του Ζεμούν.

Πηγή: spc.sr