Ο Πατριάρχης Ρουμανίας εορτάζει σήμερα 34 έτη αρχιεροσύνης

Στις 4 Μαρτίου, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εορτάζει 34 χρόνια από την πρώτη χειροτονία του σε Ιεράρχη.

Στις 4 Μαρτίου του 1990, χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λουγκοζάνου, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας. Τρεις μήνες αργότερα έγινε Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης.

Γεννημένος το 1951 στο χωριό Dobrești και ήταν το τρίτο παιδί του δασκάλου Alexe και της Stela Ciobotea. Εισήλθε τον μοναχικό βίο σε ηλικία 36 ετών, το 1987, στη Μονή Συχαστρία, μετά από διδακτορικές σπουδές στη θεολογία στο Βουκουρέστι υπό τον Πατέρα Dumitru Stăniloae και στο Στρασβούργο.

Ως Μητροπολίτης Μολδαβίας και Βουκοβίνας, ανέλαβε διάφορες ποιμαντικές, διοικητικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, ηγήθηκε των προσπαθειών οχύρωσης και αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού στο Ιάσιο και ίδρυσε το πρώτο Εκκλησιαστικό νοσοκομείο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας, το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Providencia.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 ανήλθε στη θέση του Πατριάρχη Ρουμανίας. Μία από τις σημαντικές προσπάθειες του Πατριάρχη Δανιήλ είναι η επίβλεψη της κατασκευής του Εθνικού Καθεδρικού Ναού, ένα έργο που θεωρεί ως εντολή που του δόθηκε από τους προκατόχους του.

Σε ανάμνηση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Πατριαρχείου Ρουμανίας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τον καθαγιασμό των ψηφιδωτών στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό και την αγιοκατάταξη Ρουμάνων αγίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μαρτύρησαν σε φυλακές επί κομμουνισμού αλλά και μελών του κλήρου.

Πηγή: basilica.ro