Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν

του Κώστα Ονισένκο

Λίγες ώρες μετά τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στη θέση προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ρώσος Πατριάρχης αναφέρθηκε σε “ενορίες” της Ρωσικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ και ζήτησε την “προσοχή των αμερικανικών αρχών στις θρησκευτικές ανάγκες των ρωσόφωνων πιστών. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από μεγάλη σταθερότητα και ασφάλεια, για την ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη, στοχευμένης στην επίλυση προβλημάτων όπως ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, τοπικών πολεμικών συγκρούσεων, οικονομικής δικαιοσύνης, προστασίας του περιβάλλοντος. Είμαι πεπεισμένος ότι η αλληλεπίδραση των κρατών και των λαών μας, που βασίζεται στην ιστορική εμπειρία, μπορεί να αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στην αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων για τις διεθνείς προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί τον διαθρησκευτικό και διαπολιτιστικό διάλογο σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, της ομοψυχίας στην κοινωνία. Δηλώνουμε ετοιμότητα για κοινή εργασία σε αυτό τον τομέα με τις αρχές των ΗΠΑ.

Για μεγάλο διάστημα άτομα που έφυγαν από τις χώρες της Κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας διαμένουν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς είναι ορθόδοξοι πιστοί, την φροντίδα για την πνευματική τους σίτιση φέρουν οι Πατριαρχικές ενορίες της Εκκλησίας μας στην Χώρα σας, όπως και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Εξωτερικό. Ελπίζω στην προσοχή των αμερικανικών αρχών για τις θρησκευτικές ανάγκες των ρωσόφωνων πιστών.

Σας εύχομαι καλή υγεία, σοφία στη λήψη αποφάσεων, και στους πολίτες των ΗΠΑ – ειρήνη και ευημερία.”