Ο Πατριάρχης Μόσχας διακόπτει την κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου (upd)

Литургия в день 10-летия интронизации Патриарха Кирилла в Храме Христа Спасителя

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:26

του Κώστα Ονισένκο

Δεν θα μνημονεύει το όνομα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ η Ρωσική Εκκλησία εξαιτίας της αναγνώρισης του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου και της μνημόνευσης του Μητροπολίτη Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο.

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν το πρώτο στη σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας.

“Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε αδυναμία μνημόνευσης του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στα δίπτυχα, στις προσευχές και ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του, καθώς και συλλειτουργία με εκείνους τους ιεράρχες της Κυπριακής Εκκλησίας, οι οποίοι θα εισέλθουν σε εκκλησιαστική επικοινωνία με εκπροσώπους του ουκρανικού σχίσματος”, αναφέρεται στα πρακτικά της Συνόδου.

Ειδικότερα τα πρακτικά της Συνόδου αναφέρουν μεταξύ άλλων το ιστορικό της αναγνώρισης του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου από την Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, υπογραμμίζοντας την αντίδραση των τεσσάρων ιεραρχών στην απόφαση αυτή.

‘Οι μετέχοντες στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασαν την βαθιά τους λύπη σε σχέση με την αντικανονική μνημόνευση στα δίπτυχα των Ορθοδόξων Προκαθημένων του επικεφαλής μιας από τις σχισματικές ουκρανικές ομάδες, κάτι που μαρτυρά για επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τους σχισματικούς”, επισημαίνεται στην απόφαση της συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας.

Επίσης, στην συνεδρίαση τονίστηκε ότι η αναφερόμενη απόφαση ελήφθη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο αυτόβουλα, χωρίς συμφωνία με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας “και επομένως δεν φέρει συνοδικό χαρακτήρα”.

Στα πρακτικά της συνόδου τονίζεται πως “η παρούσα απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αντίκειται στις επίσημες δηλώσεις του σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, και ειδικότερα στην επιστολή του προς τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας στις 26 Ιουλίου 2018, στο οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαβεβαίωνε ότι “η Κυπριακή Εκκλησία ποτέ δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της, ότι δηλαδή με όλες τις δυνάμεις της θα υποστηρίζει τις θέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ζήτημα της λεγόμενης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία”.

“Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε αδυναμία μνημόνευσης του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στα δίπτυχα, στις προσευχές και ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του, καθώς και συλλειτουργία με εκείνους τους ιεράρχες της Κυπριακής Εκκλησίας, οι οποίοι θα εισέλθουν σε εκκλησιαστική επικοινωνία με εκπροσώπους του ουκρανικού σχίσματος” αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά της Συνόδου.