Ο Πατριάρχης Κύριλλος βράβευσε τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας

Του Κώστα Ονισένκο

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος βράβευσε τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργέι Σόιγκου με παράσημο της Ρωσικής Εκκλησίας για “την επιμέλεια στην βοήθεια για την κατασκευή του κύριου ναού των Ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας”.

Ο Σόιγκου βραβεύτηκε με το παράσημο “Δόξας και τιμής Α’ βαθμού”, που είναι το δεύτερο εν τη τάξει παράσημο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον ναό Αναστάσεως του Κυρίου, που είναι ο κύριος ναός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο.

Την ίδια ημέρα στο ναό πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη Κύριλλου, ενώ εκτός από τον Σόιγκου ο Πατριάρχης βράβευσε και δύο αναπληρωτές του υπουργού Άμυνας, τους Αντρέι Καρταπόλοβ και Τιμούρ Ιβανόφ με το παράσημο “Ντιμίτρι Ντονσκόι Α’ Βαθμού”

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το πώς χτίζονται οι σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις ένοπλες δυνάμεις. Σας ευχαριστώ εγκάρδια, Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς, για την αποφασιστική σας συμβολή στην οικοδόμηση αυτού του νέου συστήματος αλληλεπίδρασης Εκκλησίας και Ενόπλων Δυνάμεων”, είπε ο Πατριάρχης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ακόμα ο Πατριάρχης Μόσχας, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι “η εκτέλεση του όρκου και του στρατιωτικού καθήκοντος είναι ιερή πράξη ενώπιον της πατρίδας, του πλησίον και ενώπιον του Θεού”.

Απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς που βρίσκονταν στο ναό, ο Πατριάρχης Κύριλλος τους προέτρεψε να θυμούνται την αιώνια ζωή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Με άλλα λόγια τους είπε να μην φοβούνται εάν σκοτωθούν.

“Αυτός ο ναός έχει ονομαστεί προς τιμήν της Ανάστασης του Χριστού – είναι μεγάλο σύμβολο της αιώνιας ζωής. Η ίδια η ονομασία αυτού του ναού – απευθύνεται προς τους στρατιωτικούς: Χριστός Ανέστη – και μαζί του θα αναστηθούμε, και η ζωή είναι αιώνια. Για αυτό πηγαίντε θαρραλέα και τελείτε το στρατιωτικό σας καθήκον. Και θυμηθείτε, αν δώσετε την ζωή σας για την πατρίδα, για τον πλησίον σας, θα είστε μαζί με τον Θεό, στη Βασιλεία του, δόξα αιώνια ζωή” είπε ο Κύριλλος.