Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επιθεώρησε τα έργα στη Ροτόντα και Επταμάκαρο στο ναό της Αναστάσεως

Το απόγευμα της Πέμπτης, 3ης / 16ης Ιουνίου 2022, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Γέροντος Σκευοφύλακος  Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, του Γέροντος Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου εις Κωνσταντινούπολιν Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, του  Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, του Γραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Ιεροδιακόνου π. Συμεών και άλλων, μετά των Φραγκισκανών αδελφών της Κουστωδίας της Αγίας Γης, του Κουστωδού π. Φραγκίσκου Πατόν, του π. Ντομπρομήρο και άλλων και αντιπροσώπων των Αρμενίων, του Σεβασμιωτάτου Σεβάν του Αρχιμανδίτου Σαμουήλ, ηγουμένου του Ναού της Αναστάσεως των Αρμενίων, του Πατρός Γκουριόν και άλλων εξ αυτών, του Αρχιτέκτονος του Ναού της Αναστάσεως κ. Θεοδοσίου Μητροπούλου, επεσκέφθηκαν τον Ναόν της Αναστάσεως, προσκύνησαν εις τον Άγιον Τάφον και ακολούθως επεθεώρησαν τις εργασίας συντηρήσεως και στερεώσεως του εδάφους του χώρου της Ροτόντας, πέριξ του Αγίου Κουβουκλίου και του χώρου κάτωθι του Επτακαμάρου διενεργουμένας συνωδά σχεδίου υπό του Πανεπιστημίου Sapientia της Ρώμης και Καθεστωτικής συμφωνίας, υπογραφείσης υπό των Τριών Μειζόνων Κοινοτήτων Ελληνορθοδόξων, Λατίνων και Αρμενίων.

Οι μετέχοντες εις την τριμερή Αποστολήν ταύτην εισήλθαν εις τους χώρους των εργασιών – ανασκαφών και είδαν, λαμβάνοντας  αρχαιολογικές εξηγήσεις για το έργον τούτο εξ ειδημόνων του Πανεπιστημίου της Sapientia, για τα στρώματα των τοίχων, υποδομάς εκ της Ρωμαικής περιόδου προ της ανεγέρσεως του Ναού της Αναστάσεως, εκ της Κωνσταντινείου εποχής, εκ των διαφόρων περιόδων συντηρήσεως και ανακαινίσεως επί των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, είδον δε έτι και τον βράχον της βορειοανατολικής πλευράς της Ροτόντας, επί του οποίου στηρίζεται το Κουβούκλιον του Αγίου Τάφου και επί του οποίου είναι λελαξευμένος και αυτός ο καινός και κενός και ζωοποιός Τάφος του Κυρίου.

Το έργον τούτο ως έχει αποφασιστεί, θα διαρκέση 26 μήνας και η δαπάνη αυτού θα ανέλθη εις 11.000.000 € ευρώ, καλυπτόμενα υπό ευσεβών δωρητών και χορηγών.

Μετά την αρχαιολογική μελέτη, την συλλογή όλων των απαραιτήτων στοιχείων για τη δημιουργία πορισμάτων, οι ανασκαφέντες χώροι θα καλυφθούν και πάλι, δηλαδή οι μη κατεστραμμένες μεγάλες πλάκες, σχεδόν ογκόλιθοι θα τοποθετηθούν και πάλι, ιι δε κατεστραμμένες θα αντικατασταθούν δι’ άλλων, ανταποκρινομένων για την ιερότητα του χώρου και εις τα συμπεράσματα της πολυπτύχου εργασίας ταύτης, αλλά και δι’ υαλοκατασκευών οι οποίες θα διευκολύνουν την θέαν.

Οι εργασίες  αποτελούν την δευτέρη φάση των εργασιών γιγνομένων διά των ως άνω λεχθέντων επιστημονικών μεθόδων και καθεστωτικών συμφωνιών, μετά την πρώτη φάση των εργασιών συντηρήσεως και αναστηλώσεως του Ιερού Κουβουκλίου, συμφώνως προς συλλογικήν μελέτην ομάδος επιστημόνων του Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αθηνών, εις ην λίαν σημαντικόν ρόλον διεδραμάτισε η καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου και συμφώνως προς συμφωνία των Τριών Μειζόνων Κοινοτήτων, Ελλήνων, Λατίνων και Αρμενίων εμπνευστής και πρωτεργάτης της οποίας ήτο ο  Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

Ουχ ήττον χάριν της αληθείας λεκτέον ότι όλες οι εργασίες αύται αποτελούν συνέχειαν και ακολουθούν το πρότυπον των εργασιών αναστηλώσεως εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως την δεκαετίαν του 1960, πρωτεργάτου όντος εις αυτάς του αοιδίμου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου, συνεργατών Αυτώ της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, του Σκευοφύλακος Αρχιμανδρίτου Γερμανού, του μακαριστού του Παρασκευοφύλακος Αρχιμανδρίτου Δανιήλ, του Αρχιτέκτονος κ. Λεωνίδου Κόλλα, του κ. Αθανασίου Οικονομοπούλου διά της ιδρύσεως Τεχνικού Γραφείου και τη δαπάνη της ευσεβούς πηγής – ήτοι της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων