Ο Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο στην Αδελαΐδα

Το έτος 2020, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος έλαβε χώρα ο πρώτος όλων των ενοριών της περιφερείας από κοινού Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Η Παράκληση αυτή πραγματοποιήθηκε στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και έκτοτε καθιερώθηκε ως ετήσιο εκκλησιαστικό γεγονός και ως μια θαυμάσια ευκαιρία συμπροσευχής από κοινού όλου του εκκλησιαστικού σώματος της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Η αθρόα συμμετοχή των πιστών της Αδελαΐδος στην Παράκληση αυτή οδήγησε στη μεταφορά της από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Glenelg, όπου κατ’ αρχάς τελείτο, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Athelstone, ο οποίος, όχι μόνον είναι πολύ μεγαλύτερος σε χωρητικότητα και ικανός να εξυπηρετήσει περισσοτέρους πιστούς, αλλ’ επίσης απεικονίζεται στο Ιερό Βήμα, ως εξέχον χαρακτηριστικό του ναού, η επιβλητική σε μέγεθος και παρουσίαση «Πλατυτέρα των Ουρανών» Θεοτόκος.

Στην ακολουθία, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή, 13 Αυγούστου, χοροστάτησε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός. Στο δεξιό αναλόγιο έψαλε χορός μελών της εκκλησιαστικής χορωδίας «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», ενώ τον αριστερό χορό απετέλεσαν όσοι εκ των ιερέων της Αδελαΐδος παρευρέθησαν και συμπροσευχήθηκαν με το εκκλησίασμα στην Παράκληση. Στην ακολουθία, που τελέστηκε στα ελληνικά και αγγλικά, συμπροσευχήθηκαν πάνω από 100 πιστοί διαφόρων ενοριών.

Ο Επίσκοπος κήρυξε στα ελληνικά και αγγλικά για την σημασία της Παναγιάς στη ζωή μας. Μίλησε για το παράδοξο του πράγματος ότι γιορτάζουμε την Παναγία ως την «Μητέρα της ζωής» στον ίδιο ύμνο που τιμά την μνήμη της. Μίλησε, επίσης, για την κατά Θεόν χρήση της ελεύθερης βουλήσεώς της και την πλήρη αποδοχή της προσκλήσεως, που απευθύνει ο Κύριος σ’ όλους μας, θέτοντας έτσι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ανθρωπότητα. Είναι σημαντικό για μάς να φροντίζουμε τον κήπο της ψυχής μας, επισήμανε, και να τον φυλάσσουμε από τα ζιζάνια του κόσμου, όπως τον φύλαξε η Παναγία Μητέρα μας μ’ ένα συνεχές «Ναι» στην κλήση του Θεού. Τελειώνοντας, ο Επίσκοπος μετέφερε στους πιστούς τις ευλογίες, την αγάπη και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Μετά την Παράκληση, οι πιστοί παρακάθησαν σε τράπεζα με ελαφρά νηστήσιμα εδέσματα, που παρέθεσαν με αγάπη οι ευγενείς κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της φιλοξενούσης ενορίας σε συνεργασία με τις κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, σε κλίμα χριστιανικής συντροφιάς και συναναστροφής. Ο Επίσκοπος έλαβε την ευκαιρία να μιλήσει για το εύρος της αποστολής της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τα ιεραποστολικά ταξίδια-εξορμήσεις στα απομακρυσμένα χωριά και κωμοπόλεις των αχανών εκτάσεων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, καθώς και το έργο της ανοικοδομήσεως της καθέδρας της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας. Από τον «δίσκο της αγάπης» που περιφέρθηκε και τους λαχνούς που πουλήθηκαν, συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό, που θα βοηθήσει το έργο και τις προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας. Ήταν το κατάλληλο τέλος μιας όμορφης βραδιάς, με προσευχή και συντροφιά εν Χριστώ.