Ο παπάς που διδάσκει το ήθος στο ποδόσφαιρο

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ*

Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς που διανύουμε και με τη βία να έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα τον χώρο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ένας ιερέας στην Κόρινθο συνεχίζει το εξαιρετικό του έργο συμβάλλοντας καθημερινά για την υγιή ανάπτυξη του ποδοσφαίρου αλλά και για να εμπνεύσει στα νέα παιδιά τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού.

Ο λόγος, βεβαίως, είναι για τον π. Παύλο Στρούμπα, ο οποίος είναι εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου – Μακαρίου στην Κόρινθο.

«Είναι λυπηρά και απογοητευτικά όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα βίαια γεγονότα είναι αποθαρρυντικά και για τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι θα ήθελαν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και γενικά με τον αθλητισμό» υπογραμμίζει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Παύλος, λέγοντας και τα εξής:

«Από παιδί μού άρεσε να παίζω ποδόσφαιρο. Οταν ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο του 2001 ως νέος εφημέριος του Αγίου Γεωργίου τη λειτουργία των κατηχητικών σχολείων, έβλεπα τα παιδιά της γειτονιάς που μαζεύονταν και έπαιζαν ποδόσφαιρο στο προαύλιο του ναού. Σιγά σιγά έρχονταν και άλλα παιδιά από τις υπόλοιπες περιοχές και συμμετείχαν στο παιχνίδι.

Έτσι, λοιπόν, με αφορμή αυτό το γεγονός ξεκινήσαμε και ιδρύσαμε τον Δεκέμβριο του 2006 τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Κορίνθου (ΠΑΣ), ενώ τον Ιανουάριο του 2007, αφού βρήκαμε τον κατάλληλο χώρο, φτιάξαμε το πρώτο μας γήπεδο 5×5. Το γήπεδο εκείνο το χρησιμοποιήσαμε έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ στη συνέχεια το γήπεδο του 5×5 μεταφέρθηκε εντός του προαυλίου του Αγίου Γεωργίου.

Για να πάνε τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους στο γήπεδο, περνούν μπροστά από τον ναό. Κάνουν πρώτα μια στάση, ανάβουν το κερί τους και μετά ακολουθούν το πρόγραμμα της προπόνησης. Επίσης, εκτός από το γήπεδο του 5×5, υπάρχει δίπλα σε αυτό και ένα γήπεδο 9×9, με φυσικό γκαζόν, το οποίο όμως το χρησιμοποιούμε μόνο ως προπονητήριο».

«Από το 2010 η ομάδα μας λαμβάνει μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Κορινθίας» τονίζει ο π. Παύλος, απαριθμώντας και τα έως σήμερα επιτεύγματα του συλλόγου:

«Ξεκινήσαμε από τη γ’ κατηγορία, κατόπιν ανεβήκαμε στη β’ κατηγορία, ενώ αμέσως μετά κερδίσαμε την άνοδο και συμμετείχαμε στην α’ κατηγορία της ΕΠΣ Κορινθίας. Κατεβάσαμε επίσης και ομάδες στο τοπικό πρωτάθλημα για τις ηλικίες κάτω των 14 και κάτω των 16 ετών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως έχουμε επίσης δημιουργήσει και γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία ήδη από φέτος παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.

Υπάρχει όμως έντονο το ενδιαφέρον και εκτιμώ πως πολύ γρήγορα θα έρθουν και άλλα κορίτσια για να γραφτούν στον σύλλογο. Σε 300 ανέρχονται σήμερα τα άτομα που είναι μέλη του ΠΑΣ Αγίου Γεωργίου. Εχουμε παιδιά από την ηλικία των 6 χρονών έως και ενήλικες, οι οποίοι αγωνίζονται στην ανδρική ομάδα».

«Είναι πολύ θετικός ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας μου στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, θα έλεγα ότι δεν με απασχολεί και πολύ αυτό το θέμα» αναφέρει ο π. Παύλος και συνεχίζει:

«Πήρα αυτήν την πρωτοβουλία επειδή με ενδιέφερε να βρω τον τρόπο για να προσεγγίσω τα παιδιά, τους εφήβους αλλά και τους νέους γονείς. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος επειδή βλέπω ότι αυτή η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς. Ναι μεν όλη την ημέρα τρέχω για να είμαι συνεπής τόσο στις οικογενειακές μου υποχρεώσεις όπως και για τις ανάγκες της ενορίας, αλλά με τη βοήθεια και τη φώτιση του Θεού συντελείται ένα πνευματικό έργο.

Το έργο της σωστής τεχνικής κατάρτισης το έχει επωμιστεί η ομάδα των τεσσάρων προπονητών μας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είχαμε ενταχθεί για τρία χρόνια στο δίκτυο ακαδημιών της ΑΕΚ. Το γεγονός αυτό ήταν για εμάς, όπως και για τους προπονητές, μεγάλο σχολείο, αφού από εκεί διδάχθηκαν πολλά πράγματα. Χρώματα της ομάδας είναι το μπλε, το λευκό, το κίτρινο και το μαύρο. Στους αγώνες που δίνουμε στο γήπεδό μας αλλά και εκτός έδρας εναλλάσσουμε τις εμφανίσεις και τα χρώματα».

«Είναι πολλές οι χαρούμενες στιγμές που έχουμε ζήσει έως τώρα» υπογραμμίζει ο π. Παύλος και διατυπώνει τις σκέψεις του: «Ειδικά όταν προβιβαστήκαμε από τη β’ κατηγορία στην α’ κατηγορία της ΕΠΣ Κορίνθου, είχαμε δημιουργήσει μια πολύ πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ολη η περιοχή κοντά στον Ναό του Αγίου Γεωργίου συμμετείχε στον εορτασμό αυτής της επιτυχίας.

*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”