Ο Ορθόδοξος “καζαμίας” της καινούριας χρονιάς

© Christos Bonis/ Church of Greece

Θα ριψοκινδυνεύσω να κάνω προβλέψεις για τη νέα χρονιά που μόλις καλωσορίσαμε. Στον Ορθόδοξο κόσμο τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Αυτό είναι το βέβαιο. Δεν χρειάζεται κανείς μαντικές ικανότητες για να το διαπιστώσει. Θα επιχειρήσω να κάνω μία καταγραφή όλων όσων περιμένουμε να συμβούν στις Ορθόδοξες Εκκλησίες τους επόμενους μήνες.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2019 ήταν η χρονιά εξελίξεων με τις σαρωτικές αλλαγές σε Αμερική, Αυστραλία και την Αρχιεπισκοπή των Θυατείρων. Αλλαγές περιμένουμε να συμβούν σε μητροπόλεις του οικουμενικού θρόνου της Ευρώπης. Μία από τις αλλαγές που αναμένονται μέσα στο 2020 είναι του μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου. Ο γηραιός και αξιόλογος ιεράρχης πιθανότατα αποσυρθεί σε ένα πόστο τιμητικό του οικουμενικού θρόνου. Φήμες λένε πως ίσως αντικατασταθεί από μητροπολίτη Ελλαδικής Εκκλησίας με εμπειρία και γνώση της Γερμανίας.

Στην Εκκλησία της Ελλάδος το στοίχημα του 2020 συνίσταται στις σχέσεις με την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής οι σχέσεις παραμένουν στη θεωρία και δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων. Στην πράξη εκκρεμούν το κλείδωμα των οργανικών θέσεων για τους ιερείς, η χρηματοδότηση προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία. Το 2020 πιθανόν να είναι και το έτος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης με ότι αυτό συνεπάγεται με τα ανακατέματα και τις ισορροπίες μεταξύ αρχιερέων που επιθυμούν μεταθετό.

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα πράγματα θα είναι δύσκολα τη νέα χρονιά. Η πίεση των Ρώσων και άλλων δυνάμεων για το Ουκρανικό δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα για τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ο οποίος θα κινηθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει την ψύχραιμη οδό να στηρίξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως το Φανάρι τον στήριξε στην διένεξη με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Στο Πατριαρχείο Μόσχας το στοίχημα παραμένει να μην αναγνωρίσουν την Εκκλησία της Ουκρανίας και άλλοι μετά την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα (διπλωματικά, οικονομικά κ.λπ) για να επιτύχουν το σκοπό τους. Από το Πατριαρχείο Αντιοχείας και τα Πατριαρχεία Ρουμανίας και Βουλγαρίας δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στη στάση τους για το ουκρανικό. Άγνωστη παραμένει η παράμετρος των αποφάσεων του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας που ακολουθεί μέχρι στιγμής την οδό των ίσων αποστάσεων.

Τέλος, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής το συμμάζεμα των οικονομικών, η ομαλή λειτουργία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη και η επανέναρξη των εργασιών για τον Άγιο Νικόλαο ώστε να παραδοθεί το 2021 είναι τα σημαντικότερα κεφάλαια του νέου έτους και το στοίχημα για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο που δείχνει μέχρι στιγμής να είναι εντός των στόχων του.