Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Μέγα Εσπερινό για τον Άγιο Νικόλαο στη Βαλέτα – Συνάντηση με τον πρόεδρο της Μάλτας (ΦΩΤΟ) (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.38

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαιος χοροστάτησε, την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, στον Μέγα Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον εορτάζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Βαλέτας, τον οποίο παραχώρησε η ΡΚαθολική Αρχιεπισκοπή Μάλτας στην Πατριαρχική Εξαρχία Μελίτης.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Αρχιεπίσκοπος Μάλτας Charles Jude Scicluna, με κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτας, οι Μητροπολίτες Σάρδεων Ευάγγελος και Κρήνης Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Βαλέτα κ. Τασία Αθανασίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, κληρικοί άλλων χριστιανικών κοινοτήτων της νησιωτικής χώρας, και πλήθος ορθοδόξων πιστών, πολλοί εκ των οποίων Έλληνες και Ουκρανοί που ζουν στην Μάλτα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτησε τα μέλη της ελληνικής παροικίας, και ακολούθως, μιλώντας στα αγγλικά, απευθύνθηκε στο σύνολο του εκκλησιάσματος. Προηγουμένως τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης Μητροπολίτης Κύριλλος.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας George William Vella, στο Μέγαρο του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Attard.

Ο Πρόεδρος Vella υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το προσφυγικό, η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και άλλα κοινωνικά ζητήματα μείζονος σημασίας.

Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, καθώς και συνεργάτες του κ. Προέδρου, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της προέπεμψε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέχρι τα προπύλαια του Μεγάρου.