Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ι. Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στη Ρώμη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Ρώμη, που είναι αφιερωμένος προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, οι Καρδινάλιοι κύριοι Giovanni Battista Re, Antonio Maria Vegliò και Michael Louis Fitzgerald, o Επίσκοπος Paolo Selvadagi, εκ μέρους του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ρώμης, οι Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου και της Μολδαβίας στην Ιταλική Δημοκρατία, καθώς και οι παρά τω Βατικανώ Πρέσβεις της Ελλάδος, της Κύπρου, της Γκάνας, της Αγκόλας, του Παναμά, της Σερβίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας, της Πορτογαλίας, της Ελβετίας, του Ιράν, της Ιρλανδίας, της Μ. Βρετανίας, της Αϊτής, της Κροατίας, της Σλοβακίας, της Γεωργίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, του Μεξικού, της Βορείου Μακεδονίας, της Ιαπωνίας και του Μονακό, μέλη της Γερουσίας, ο Πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Fausto Bertinotti, πρώην Υπουργοί, Σταυροφόροι του Τάγματος της Μάλτας, και πλήθος πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσεφώνησε με θερμούς λόγους ο Μητροπολίτης κ. Πολύκαρπος. Στην αντιφώνησή του, στην ιταλική γλώσσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στον ιστορικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, καθώς επίσης και για την επανασυνάντησή του με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των ΡΚαθολικών Επισκόπων με θέμα τη συνοδικότητα. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις του στην Φιλανδία, την Εσθονία και την Ουγγαρία. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθυνε, τέλος, στην αγγλική γλώσσα, προς τους Πρέσβεις και τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος. (Διαβάστε την ομιλία εδώ)

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση τον Ηγούμενο της Μονής του Bose π. Sabino, καθώς και την Πρόεδρο του ΡΚαθολικού Κινήματος των Focolare Eλλογιμ. κ. Margaret Karram, με τους συνεργάτες της.

Αργά το βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, επέστρεψε αεροπορικώς στην Πόλη, όπου τον υποδέχθηκαν ο Επίτροπος Αυτού Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και ο Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος.