«Ο ΝΟΣΤΟΣ»: Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται όταν η Ελληνική ψυχή μεγαλουργεί

Το enjoynews μίλησε με την Dr Χριστίνα Τσαρδίκου και της ζητήσαμε να μας ενημερώσει για αυτήν την πολιτιστική οργάνωση που ίδρυσε η ίδια το 2006 και που έχει τόσο πλούσια δραστηριότητα στην ανάδειξη , διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας στην Αργεντινή.

O Νόστος λειτουργεί στην Οικονομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Μπουένος Άιρες * UBA, χάρη στην ακαδημαϊκή συμφωνία συνεργασίας που υπογράφτηκε το 2016, που για πρώτη φορά επιτρέπει σε έναν ξένο πολιτιστικό οργανισμό, να δραστηριοποιηθεί μέσα σε κρατικό Πανεπιστήμιο.

Κυρία Τσαρδίκου ως προεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής οργάνωσης Nostos, θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το Nostos ως παρουσία τα τελευταία χρόνια στα δρώμενα του πολιτισμού μιας τόσο όμορφης αλλά και μακρινής χώρας όπως η Αργεντινή ;
Ο Νοστος ιδρύθηκε το 2006, με σκοπό και στόχο την ανάδειξη και την
προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας σε αυτή την άκρη του κόσμου, για να καλύψουμε το μεγάλο πολιτιστικό κενό που υπήρχε

Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος, που όχι μόνο δεν λαμβάνει τίποτα απο πουθενά, αλλά και τα μέλη μας δεν πληρώνουν καμία συνδρομή, ίσως γιατί έχω την προσωπική ιδεα πως η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι ενα απο τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα, και πως δεν μπορεί να υπάρχει κανένα εμπόδιο για να το προσεγγίσουμε.

Πολλές φορές , μια συνδρομή είναι αδύνατη για πολλά άτομα ιδιαιτέρως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν τα μέσα και ετσι αποφεύγουν να παρευρεθούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όταν πρέπει να πληρώσουν για αυτές.

Αυτό το σκεπτικό ειναι ο κίονας στον οποίο στηρίζεται ο Νόστος μας, η επιστροφή στις ρίζες μας, και οχι μονο για όσους είμαστε Έλληνες η έχουμε Ελληνική καταγωγή αλλα και στους φιλέλληνες, που ειναι χιλιάδες στον κόσμο και λατρεύουν τον πολιτισμό.

Υπό την αιγίδα της Γενικής γραμματείας απόδημου Ελληνισμού και δημόσιας διπλωματίας , διοργανώνεται διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα (200 χρόνια λευτεριάς και ελληνισμού ) μπορείτε να μας αναφέρτε για το σχετικό project ;

Ο διαγωνισμός, που απευθύνεται στους Έλληνες και στους Φιλέλληνες, όπου γης, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE) και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE) και καθώς απευθυνόμαστε στους Έλληνες και στους Φιλέλληνες, όπου γης.Όλα τα βραβευμένα έργα (ποίησης ή λογοτεχνικό δοκίμιο) θα δημοσιευθούν αρχικά σε μια ηλεκτρονική ανθολογία, με σκοπό να αναδειχθούν οι σκέψεις, ο στοχασμός και οι έννοιες που συνδέονται με τις αξίες και το επίκαιρο μήνυμα του Ελληνικού Αγώνα για τη Λευτεριά.

Τέλος η πολιτιστική οργάνωση σας από το μακρινή αλλά και φιλόξενη Αργεντινή , έχει συνεργασίες με πολιτιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα όπως λογοτεχνίας ,ποίησης κλπ; Και πόσο κοντά σας είναι το αρμόδιο υπουργείο πολιτισμού εφόσον το χρειαστείτε ;
Καθε χρονο οργανωνουμε το Διεθνες Ελληνικο Συνεδριο Νοστος στο Πανεπιστήμιο του Μπουενος Αιρες * 11 συνεδρια μεχρι τωρα.

Όπως πολύ σωστά σημειώσατε , συνεργαζόμαστε με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς στην Αργεντινη, στην Λατινική Αμερική, Ελλαδα, και σε ολο το κόσμο. Στα συνεδρια μας συμμετεχουν καθηγητες απο ολα τα πανεπιστημια του κοσμου, εννοειτε μεσω ζοομ η με αποστολη βιντεων.

Παμε και στις απομακρες περιοχες της Αργεντινης για να διδάξουμε τους ανθρωπους μας…Εμεις ξέρουμε που και ποιες είναι οι αναγκες και προσπαθούμε να κανουμε οτι ειναι στο χέρι μας.

Είμαστε ανοιχτοί για κάθε συνεργασία με τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς αν αυτή προκύψει. Έχουμε υπογράψει μια ακαδημαϊκή συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Uba της Αργεντινής και μας έχουν παραχωρήσει αίθουσες, για τις δραστηριότητες μας.

Κάθε χρόνο οργανώνουμε ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Ελλάδα, πάνω από 500 άτομα έχουν γνωρίσει με αυτο τον τροπο την πατρίδα μας.

Λογοτεχνικούς, εικαστικους διαγωνισμούς, και πολλές άλλες δράσεις, που μπορείτε να δείτε στο κείμενο παρουσίασης του «Νοστος» που σας αναφέρω αναλυτικά στις δράσεις μας.

Οι βασικότεροι στόχοι του Νόστου, είναι :

-Ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας στην Αργεντινή, την Λατινική Αμερική και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα ή ζήτηση.

—Ενίσχυση της ελληνικής (ελληνόφωνης) εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική και γενικότερα εκτός Ελλάδος. Συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως και με ελληνικούς ή διεθνείς φορείς διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

–Υποστήριξη και διοργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δράσεων με αναφορά την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό Πολιτισμό σε συνεργασία με άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

—Δημιουργία και ενίσχυση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ελληνικής Διασποράς της Αργεντινής, της Λατινικής Αμερικής και γενικά της διασποράς, καθώς και των δεσμών των ελληνικών φορέων της Αργεντινής και της αλλοδαπής με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Ομογένειας, με κυβερνητικές και μη πολιτιστικές οργανώσεις και άλλους συναφείς οργανισμούς.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΣ

Όλες οι δραστηριότητές μας είναι δωρεάν, και σχετίζονται με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού. Στον ίδιο χώρο, από το 2011, οργανώνουμε κάθε χρόνο το Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες, με την συμμετοχή πανεπιστημιακών από τα Πανεπιστήμια της Αργεντινής, και του εξωτερικού, με θέματα που αφορούν την επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού στις επιστήμες και στις τέχνες

Στην 15ετή πορεία μας, έχουμε πραγματοποιήσει:

–Πάνω από 100 πολιτιστικές ημερίδες, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια, σχολές, εκθέσεις, κλπ, Αφιερώματα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στην φιλοσοφία, λογοτεχνία, ελληνική παράδοση, εκμάθηση ελληνικών χορών.

-Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε 4 επίπεδα. Μαθήματα ελληνικών χορών, σεμινάρια φιλοσοφίας, αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Θεάτρο , κλπ

-Οργάνωση 3 λογοτεχνικών διαγωνισμών, σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής, το 2008 «Ο Ελληνικός πολιτισμός», το 2009 «Ελληνισμός και Μέγας Αλέξανδρος», παρελθόν, παρόν και μέλλον», το 2010-11«Τα γλυπτά του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή κλοπή της ιστορίας». Με την συμμετοχή εκατοντάδων λογοτεχνών από όλο τον κόσμο και έκδοση 3 λογοτεχνικών ανθολογιών με τα βραβευμένα έργα του κάθε διαγωνισμού.

-Ο διαγωνισμός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αναγνωρίστηκε ως έργο εθνικής σημασίας και αξίας από το Κογκρέσο της Αργεντινής

(Γερουσία της Αργεντινής). H τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού μας, πραγματοποιήθηκε στην Βουλή της Αργεντινής και στο Μουσείο της Ακρόπολης την οποία παρακολούθησαν και 3 γερουσιαστές της Αργεντινής, που ταξίδεψαν για να υποστηρίξουν το αίτημα της επιστροφής.

-Προβολή του ελληνικού πολιτισμού, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αργεντινής, σε Πανεπιστήμια και σχολεία και οργάνωση της «Πρώτης ημέρας της Ελλάδας στην Αργεντινή» με τον Δήμο Μπουένος Άιρες.

-Την Ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση».

–30 Πολιτιστικά ταξίδια στην Ελλάδα. Γύρω στα 800 άτομα έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους και όλα τα αξιοθέατα της Ελλάδας

–Μαθήματα on-line ελληνικής γλώσσας δωρεάν (για ισπανόφωνους), για ενήλικες και για παιδία, στα οποία συμμετέχουν και πάλι εκατοντάδες άτομα από όλη την Λατινική Αμερική (μαθητές από Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία, Παραγουάη, Περού, Βολιβία, Κολομβία και Βενεζουέλα) μέσα στο κανάλι μας στο youtube Asociacion Cultural Helenica Nostos

–Διαγωνισμό Φωτογραφίας, για το ελληνικό στοιχείο που βρίσκετε στην Αργεντινή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, για τους μαθητές της αρχιτεκτονικής σχολής, (Βραβεύσαμε τους νικητές με ταξίδι στην Ελλάδα και έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών) . Διαγωνισμό Φωτογραφίας, «η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του ταξιδιώτη», πάλι με το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο

-Παραγωγή ελληνικών θεατρικών παραστάσεων και μπαλέτων όπως τα έργα «Τάνγκο-Χασάπικο» και «Ζορμπά», που παρουσιάσαμε το 2010.

-2011-Παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Τάνγκο-Χασάπικο – ο χορός των λιμανιών»., για την ιστορία της ελληνικής ομογένειας στην Αργεντινή, το οποίο παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. .

–2019 Οργανώσαμε και το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού και Αργεντίνικου Θεάτρου στο Μπουένος Άιρες.

—2020-2021 μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω Ζοομ, Εργαστήρι Ελληνικής γλώσσας «Μιλάμε Ελληνικά».

Πηγή: enjoynews.gr