Ο νέος Πατριάρχης Σερβίας δίνει το στίγμα του για το Ουκρανικό

© Ορθόδοξη Εκκλησία Σερβίας

Της Έφης Ευθυμίου

Αν και μετρά ελάχιστες μόλις ημέρες στον Πατριαρχικό Θρόνο της Σερβίας, ο Πατριάρχης Πορφύριος φαίνεται ότι αρχίζει να δείχνει τις προθέσεις του για την στάση που θα τηρήσει στην μετέπειτα πορεία της θητείας του.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, αναφέρει τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι έστειλαν ευχές στον νέο Πατριάρχη.

Μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα ονόματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, καθώς και τα ονόματα όλων σχεδόν των Προκαθημένων που ευχήθηκαν στον Πατριάρχη Πορφύριο (ο Πατριάρχης Ηλίας της Γεωργίας ευχήθηκε σήμερα).

Απευθύνονται ευχαριστίες εκτός των Προκαθήμενων, σε αρκετούς Μητροπολίτες που έστειλαν τις ευχές τους στον νέο Πατριάρχη, όπως τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο, καθώς και σε άλλους Μητροπολίτες διαφόρων εκκλησιών, όπως και σε εκπροσώπους άλλων δογμάτων, πολιτικούς και διπλωμάτες.

Από αυτή τη μακροσκελή ανακοίνωση απουσιάζει το όνομα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφανίου, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να χαιρετίσουν την εκλογή του Πορφυρίου στη θέση του Πατριάρχη Σερβίας, ενώ αναφέρεται το όνομα του Μητροπολίτη Ονούφριου, “Κιέβου και πάσης Ουκρανίας”.

Ίσως είναι νωρίς, ωστόσο η κίνηση αυτή δίνει σαφώς ένα στίγμα των προθέσεων του νέου επικεφαλής της Εκκλησίας της Σερβίας.

Κουβαλώντας την κληρονομιά της μαθητείας του δίπλα στον Επίσκοπο Μπάτσκα Ειρηναίο ως “πνευματικό παιδί” του, ο Πατριάρχης Πορφύριος εξελέγη με το προφίλ του ειρηνοποιού Επισκόπου.

Στις πρώτες του δηλώσεις μάλιστα μετά την ενθρόνιση, ο Πατριάρχης Πορφύριος τόνισε πως “η αποστολή της Εκκλησίας είναι η εδραίωση της ειρήνης”, καθώς και ότι το πρόγραμμα του “δεν θα περιέχει στοιχεία συμμετοχής στην πολιτική ζωή”.

Οι προσδοκίες ωστόσο αρκετών αναφορικά με την τήρηση μιας πιο “ουδέτερης” στάσης στο ουκρανικό ζήτημα από τον κ. Πορφύριο, ίσως διαψευστούν και μάλιστα σχετικά γρήγορα, εάν ο νέος Πατριάρχης δεν κατορθώσει να ξεφύγει από την επιρροή του Επισκόπου Μπάτσκας και των ρωσικών θέσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ουκρανικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου και οι σημερινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος σε συνέντευξή του ευχήθηκε “οι σχέσεις των δύο εκκλησιών (Ρωσικής και Σερβικής) να παραμείνουν εξίσου αδερφικές και παραγωγικές”, προσθέτοντας ότι “χρειαζόμαστε πολύ την υποστήριξη ο ένας του άλλου”.