Ο Μητροπολίτης Βεροίας για την εκδημία του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware

Του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

«Εις μνημόσυνον αιώνιον …»

Τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου εκοιμήθη εν Κυρίωο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware, ένας από τους διαπρεπέστερους συγχρόνους ορθοδόξους θεολόγους και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τον εγνώρισα μετά την εις διάκονο χειροτονία μου από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Αθηναγόρα, μετά το 1969, αν και ο σύνδεσμός μας υφίστατο κατά κάποιον τρόπο και πριν από τη γνωριμία μας, καθώς εκείνος ήταν αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου και εγώ είχα εγγραφεί πριν από τη χειροτονία μου ως δόκιμος στο Μοναχολόγιό της.

Όταν, μετά τις σπουδές μου στη Θεολογική Σχολή τούΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη χειροτονία μου εις πρεσβύτερο από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων, επέστρεψα στη Μεγάλη Βρετανία, είχα την μεγάλη τιμή και ευλογία να διακονήσω ως συνεφημέριός του στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Οξφόρδη και συγχρόνως να τον έχω καθηγητή στις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου φοιτούσα με υποτροφία στο Pembroke College με υποτροφία που μου είχε εξασφαλίσει με τη φροντίδα του οΑρχιεπίσκοπος Θυατείρων.

Στα δύο χρόνια της διακονίας μου στην ενορία της Οξφόρδης λειτουργούσαμε μαζί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Ρωσικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ενοριτών μας, Ελλήνων, Κυπρίων, Άγγλων και Ρώσων, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί φοιτητές, αποκτώντας κοντά του πολύτιμες εμπειρίες.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας, αρχιμανδρίτης τότε, ήταν στα πρώτα μου βήματα στην ιερατική και ποιμαντική μου διακονία αλλά και γενικότερα στο νέο περιβάλλον της Οξφόρδης, φωτεινός οδοδείκτης. Δίδασκε όχι μόνο με τον λόγο του και τη σπάνια θεολογική και πατερική του παιδεία και κατάρτιση, αλλά και με τη ζωή και την αναστροφή του, με την ευγένεια, τη γενναιοδωρία του, την αφιλοχρηματία του, την αγάπη του, την αφοσίωσή του στο έργο του.

Ο πνευματικός μας σύνδεσμος διατηρήθηκε και μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα και ανανεωνόταν με τις συναντήσεις μας, όποτε οιυποχρεώσεις μας το επέτρεπαν, όπως στη Βέροια το έτος 2012, όπου και ομίλησε σε Θεολογικό Συνέδριο, αλλά και ιδιαιτέρως στις τακτικές Συνάξεις της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1985 το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο τιμώντας την προσφορά του στην Εκκλησία τον εξέλεξε Επίσκοπο Διοκλείας και είχα τη χαρά να μετέχω στη χειροτονία του. Το 2007 τον ανύψωσε μάλιστα σε Μητροπολίτη.

Με το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη της πατερικής Θεολογίας και οδήγησε πολλούς να γνωρίσουν την Ορθόδοξο πίστη και Εκκλησία και να βαπτισθούν ορθόδοξοι.

Τον αποχαιρετούμε με βαθύτατο σεβασμό και άπειρη ευγνωμοσύνη και ευχόμεθα ο Κύριος να τον αναπαύσει εν χώρα ζώντων, μετά των αγίων και των δικαίων.

Η μνήμη του θα μένει πάντοτε ανεξάλειπτη στην ψυχή μας.