Ο Μητροπολίτης Βελγίου στο Δούκα του Λουξεμβούργου

© Maison du Grand-Duc /Kary Barthelmey

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παναγιώτης Μοσχονάς, αρχιερατικός επίτροπος Λουξεμβούργου, έγιναν δεκτοί για ακρόαση από τον Δούκα του Λουξεμβούργου κ. Ερρίκο, στο Παλάτι.

Η ακρόαση έγινε κατόπιν πρόσκλησης και πρωτοβουλίας του Μεγάλου Δούκα και διήρκησε 60 λεπτά.

Ο Δούκας υποδέχτηκε τους δύο προσκεκλημμένους του, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη ζωή και την παρουσία γενικώς της Ορθοδόξου Εκκλησίας και υπήρξε μια ουσιαστική, χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ως επικεφαλής και μόνος αντιπρόσωπος του συνόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας έναντι των διαφόρων αρχών του Λουξεμβούργου, παρουσίασε στον αρχηγό του κράτους τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον κόσμο και τόνισε ότι παρά τις διαφορές γλώσσας, πολιτιστικών στοιχείων και εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία και η αυτή.

Ο Υψηλότατος εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον επίσης για την ορθόδοξο παρουσία στη χώρα του.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι επισήμως ανεγνωρισμένη στο Λουξεμβούργον μέσω της σύμβασης του 1998 και της νεότερης σύμβασης του Ιανουαρίου 2015 που συνυπέγραψαν η Εκκλησία και το Κράτος.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας και ο άρχιερατικός του επίτροπος περιέγραψαν στο Δούκα τη ζωή και τη οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Λουξεμβούργον, τις πέντε ορθοδόξους ενορίες της χώρας και τις άλλες ορθοδόξους κοινότητας.

Κατά την ακρόαση συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως η ενεργός συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Συμβούλιο των Αναγνωρισμένων Θρησκειών, στο Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών του Λουξεμβούργου καθώς και οι αρμονικές και φιλικές σχέσεις των ορθοδόξων με τους εκπροσώπους και τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων θρησκευμάτων που είναι παρόντα στη χώρα.

Τους συνομιλητές απασχόλησαν επίσης κοινωνικά ζητήματα, προβληματισμοί για την πανδημία του Covid-19 αλλά και ευχάριστες αναμνήσεις των τριών επισκέψεων στο Μέγα Δουκάτο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Ο Υψηλότατος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ορθόδοξη παρουσία στο Λουξεμβούργο συμβάλλει στον πολυπολιτισμικό και ανεκτικό χαρακτήρα της χώρας.

Ο Μέγας Δούκας δέχτηκε με χαρά να παραστεί, αφού περάσει η πανδημία, σε μια διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην περιοχή Weiler-la-Tour.

Προς το τέλος της ακρόασης, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας πρόσφερε Δούκα βιβλία ορθοδόξου πνευματικότητας.