Ο Μητροπολίτης Σύμης στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος Τήλου

Με την Χάρη του εν Τριάδι Θεού, κατά τον ιερό υμνογράφο, «εξέλαμψε σήμερον η σεβάσμιος μνήμη του αναργύρου, τους πιστούς συγκαλούσα προς ευωχίαν μυστικήν, και προς πανήγυριν εόρτιον άγουσα των φιλεόρτων τα συστήματα». Ο λόγος αναφέρεται ασφαλώς στην ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος, η οποία εν τοις ορίοις της Ιεράς Μητροπόλεώς Σύμης υπερβαλλόντως εορτάζεται στην νήσο της Τήλου και στην εκεί παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή του.

Της ιεράς Πανηγύρεως προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφίχθη στην Τήλο την Δευτέρα 26η Ιουλίου 2021, παραμονή της εορτής, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, Ηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου Σύμης και τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεώργιο Κακακιό, καθώς και τον κ. Παναγιώτη Μανουσάκη Πρωτοψάλτη του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ρόδου, ο οποίος διηκόνησε γλυγκυφθόγγως το ι. αναλόγιο κατά την Πανήγυρη. Εκεί τον υποδέχθησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήλου Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Φραγκόπουλος και ο Εφημέριος του Μεγάλου Χωριού π. Σπυρίδων Γκαγκιούζης, μετά των τοπικών Αρχών, οι οποίες συμμετείχαν σ’ όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Το εσπέρας, στο ανακαινισθέν Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, συμπαραστατουμένου υπό των ως άνω κληρικών και με την συμμετοχή της Δημάρχου Τήλου κ. Μαρίας Καμμά, του κ. Εμμανουήλ Χατζηφούντα επικεφαλής της Αξιωμ. Αντιπολιτεύσεως, ετέρων Δημοτικών Συμβούλων, των λοιπών Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, ως και πολλών φιλαγίων Χριστιανών, ενώ προ της Απολύσεως ετελέσθη η Αρτοκλασία στον χαλικόστρωτο εξωτερικό περίβολο της Μονής, έμπροσθεν της αειρρόου Πηγής του Αγίου.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, 27ης Ιουλίου, τελέστηκε ο Όρθρος της εορτής και η Θ. Λειτουργία υπό του Μητροπολίτου Σύμης εντός του μεγαλοπρεπούς βυζαντινού Καθολικού της Ι. Μονής, υπό το γλυκύ όμμα του Παντοκράτορος Κυρίου και αυτό του μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος, η θαυματουργή εικόνα του οποίου «βρύει ιάματα τοις προσιούσι εν πίστει», με την συμμετοχή του Περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Χατζημάρκου, του Βουλευτού Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Παππά και άλλων εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Προ της απολύσεως τελέστηκε κατά την μοναστηριακή παράδοση το κτιτορικό Μνημόσυνο και αφού παρετέθηκε ο ευτρεπισμένος δίσκος των κολλύβων, μνημονεύθησαν τα ονόματα των Κτιτόρων και όλων των Πατέρων που ασκήθησαν στην Μονή.

Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς περί της μεγάλης αυτής μορφής του εορταζομένου Μεγαλομάρτυρος, ο οποίος προσέφερε αφειδώλευτα και αναργύρως στους ανθρώπους το χάρισμα των ιάσεων που έλαβε από τον Δωρεοδότη Χριστό, συνδέοντας αυτούς ελευθέρως με την Πηγή της Ζωής και της Αθανασίας.

Ευχαριστίες επίσης, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος, στον Πανοσιολ. Αρχιερ. Επίτροπο Τήλου π. Αθανάσιο, τον π. Σπυρίδωνα, τα Μέλη της Μοναστηριακής Επιτροπής για την άψογη διοργάνωση της Πανηγύρεως, μετά πάσης ιεροπρεπείας.

Τέλος είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι και εφέτος, παρόλο που δεν πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες πανηγυρικές εκδηλώσεις των παρελθόντων ετών, οι εορταστές του λαοφιλούς αυτού Αγίου, που προσήλθαν στις λατρευτικές συνάξεις τόσον αφ’ εσπέρας, όσον και σήμερον ήσαν και πάλι πολυπληθείς, τηρώντας βεβαίως τα ισχύοντα μέτρα των υγειονομικών Αρχών.