Ο Μητροπολίτης Σύμης στα εγκαίνια του Ι. Ναού Οσίου Μελετίου της Ι. Μονής Υψενής Ρόδου

Το διήμερο Παρασκευή 14 και Σάββατον 15 Οκτωβρίου 2022, ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, συμμετείχε στα Εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού του Οσίου Μελετίου (νέου Καθολικού) στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψενής Ρόδου.

Στα Εγκαίνια τα οποία τελέσθηκαν με εκκλησιαστική λαμπρότητα και την αθρόα συμμετοχή του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, προσεκλήθησαν και συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παίσιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Νουβίας κ. Σάββας, και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, επίσης οι Επίσκοποι Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος, Στρατονικείας κ. Στέφανος και Ολύμπου κ. Κύριλλος, Αγιορείτες Ηγούμενοι, Ιβήρων κ. Ναθαναήλ, Σίμωνος Πέτρας κ. Ελισσαίος και Σταυρονικήτα κ. Τύχων, Ηγούμενοι άλλων Μονών, πολλοί Κληρικοί της οικείας και ετέρων Μητροπόλεων, Μοναχοί και Μοναχές από διάφορα Μοναστήρια της πατρίδας μας και του εξωτερικού.

Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές του Νομού. κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, Βασίλειος Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Ιωάννης Παππάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνιος Καμπουράκης, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ κ. Δημήτριος Χούπης και εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών και άλλων Αρχών.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η τελετή του καταμερισμού των ιερών Λειψάνων (Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Κυρίλλου του Λουκάρεως Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής) και ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού.

Το πρωί του Σαββάτου μετά την Ακολουθία του Όρθρου στο παλαιό Καθολικό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, έλαβε χώρα η τελετή των Εγκαινίων και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την σημασία του γεγονότος, ανεφέρθη στο ιστορικό της ανεγέρσεως και εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας και τις προσωπικές του ευχαριστίες προς την Ηγουμένη Οσιωτάτη Μοναχή Μαριάμ και την Αδελφότητα για το συντελεσθέν έργο της ανεγέρσεως του νέου καλαίσθητου και μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού.

Ακολούθησε η ομιλία της Ηγουμένης με τις δέουσες ευχαριστίες προς όλους τους συνεργήσαντες στην αποπεράτωση του Ιερού Ναού και μετά το πέρας παρετέθη το εορταστικό γεύμα στην τράπεζα της Ιεράς Μονής και διενεμήθη φαγητό στους πολυπληθείς προσκυνητές που κατέκλυσαν τους χώρους της.

Σημειώνεται ότι ο εγκαινιασθείς Ι. Ναός του Οσίου Μελετίου εθεμελιώθη την 13η Ιουνίου του έτους 2012 από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν από τον Καστελλορίζιο αρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Καραβέλατζη και για την ανέγερση και διακόσμηση συνεργάστηκαν πολλοί ειδήμονες. Το ξυλόγλυπτο χειροποίητο εικονοστάσιο φιλοτεχνήθηκε από τον τοπικό ξυλογλύπτη κ. Σταύρο Σεγκούνα και οι Εικόνες από τις αγιογράφους αδελφές της ιεράς Μονής Υψενής.