Ο Μητροπολίτης Πατρών για την αγιοκατάταξη του Π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου

Εγκύκλιο αναφορικά με την αγιοκατάταξη του Π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ειδικότερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, “κατόπιν εισηγήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, κατέταξε στις δέλτους των Αγίων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον ηγιασμένο πνευματικό πατέρα και Ιεροκήρυκα των Πατρών, τον θερμουγό διδάσκαλο των θείων της Εκκλησίας Δογμάτων, τον φιλόθεο, φιλάγιο και φιλάνθρωπο, τον Ιερέα των πτωχών και των προσφύγων, τον τροφέα των χηρών και ορφανών, τον ιδρυτή του πρώτου εν Ελλάδι των Κατηχητικού Σχολείου, τον μαθητή του Αγίου Νεκταρίου, τον παππούλη των Πατρινών, τον Όσιο Γερβάσιο τον Παρασκευόπουλο”.

Παρατίθεται η Εγκύκλιος:

Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ

ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ

Προς

το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

Παιδιά μου ευλογημένα,

Σήμερον ημέρα εόρτιος και ευφροσύνης ανάπλεως διά την πόλιν των Πατρών.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν σεπτής εισηγήσεως του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, κατέταξεν εις τας δέλτους των Αγίων, της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, τον ηγιασμένον πνευματικόν πατέρα και Ιεροκήρυκα των Πατρών, τον θερμουγόν διδάσκαλον των θείων της Εκκλησίας Δογμάτων, τον φιλόθεον, φιλάγιον και φιλάνθρωπον, τον Ιερέα των πτωχών και των προσφύγων, τον τροφέα των χηρών και ορφανών, τον ιδρυτήν του πρώτου εν Ελλάδι των Κατηχητικού Σχολείου, τον μαθητήν του Αγίου Νεκταρίου, τον παππούλη των Πατρινών, τον Όσιον Γερβάσιον τον Παρασκευόπουλον, τον κλεινόν και σημειοφόρον Ιερωμένον, τον ηγαπημένον του Λαού, τον ζηλωτήν και πυρίπνουν εργάτην του Αμπελώνος του Κυρίου.

Δοξάζομεν και υμνολογούμεν, το πανάγιον Όνομα του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού ημών, τον τοιαύτην δωρεάν και χάριν επιδαψιλεύσαντα εις τον Λαόν αυτού, εις τους εκγόνους του Πρωταποστόλου, του αλιέως των ψυχών, Ανδρέου του εν Σταυρώ, ώσπερ ο Κύριος, τανυθέντος.

Σήμερον, ο ουρανός άνωθεν τας πνευματικάς αστράπτει αυγάς. Σήμερον η γλυκυτάτη Μήτηρ του Κυρίου μας, η Θεοτόκος, η μήτηρ και παρηγορία του ορφανού μικρού Γεωργίου και ύστερον π. Γερβασίου, συν τοις αγγέλοις ευφραίνεται.

Σήμερον ο της πενταπόλεως Ιεράρχης, ο Άγιος Νεκτάριος ο θαυματοβρύτης, εν ουρανοίς αγάλλεται, διά τον άγιον Μαθητήν του.

Σήμερον ο κλεινός και μέγας των Πατρών Ιεράρχης Ιερόθεος ο Μητρόπουλος, ο προστάτης του Οσίου Γερβασίου, τα πνευματικά κλέα του υιού αυτού, εν ουρανοίς απολαμβάνει.

Σήμερον, ο της Ύδρας μακαριστός και αοίδιμος Ιεράρχης, ο Ιερόθεος, ο άριστος μαθητής και αφοσιωμένον πνευματικόν τέκνον του π. Γερβασίου, ηδυμόλπως και σεμνοπρεπώς, τον Κύριον δοξολογεί εν ευφροσύνη και πνευματικώς ανακράζει: «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών, συ ει ο Θεός, ο ποιων θαυμάσια μόνος».

Σήμερον των ευλαβών Ιερέων, της των Πατρέων συνεκλεκτής, ο σύλλογος, χείρας και καρδίας προς ουρανόν υψώνει και άσμασι και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς τον μακάριον και ακάματον Ιερέα μακαρίζει.

Σήμερον, η γεννήσασα αυτόν κώμη, η Γρανίτσα, η Νυμφασία της Γορτυνίας και πάσα η αγιοτόκος Αρκαδία πνευματικώς, διά τον άγιον υιόν αυτής, πανηγυρίζει.

Σήμερον και ο αοίδιμος Γέροντάς μου, ο γλυκύς Αρχιερεύς, ο άνθρωπος της αγάπης, ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κυρός Θεόκλητος, μετά της εν ουρανοίς Εκκλησίας, τον Γερβάσιον άσμασιν καταστέφει, τον Γερβάσιον ο οποίος του έδωσε συμμαρτυρίαν διά να εισέλθη εις τας τάξεις του Ιερού Κλήρου.

Σήμερον ο των Πατρών, ελέω Θεού, Αρχιερεύς, η εμή δηλαδή, έλαχιστότης, όση δύναμις εν τη καρδία μου, δοξολογικώς προς τον Θεόν ανακράζει: «Μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου» και γονυκλινώς από τα βάθη τα της ψυχής, πανευλαβώς και εν δάκρυσι ανακράζει: «Κύριε ταίς του Οσίου Γερβασίου πρεσβείαις, ελέησον την πόλιν των Πατρών και τον περιούσιον αυτής Λαόν.

Κύριε, ταίς του Οσίου Γερβασίου πρεσβείαις, ειρήνευσον τον σπαραττόμενον υπό του πολέμου κόσμον σου.

Κύριε, ταίς του Οσίου Γερβασίου πρεσβείαις, κράτυνον τον Παναγιώτατον και Οικουμενικόν ημών Πατριάρχην και χάρισαι αυτώ έτη πλείστα όσα, τετιμημένα, έμπλεα ουρανίων χαρίτων, προς δόξαν του Παναγίου Ονόματός Σου και εύκλειαν της Αγίας σου Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Τέκνα εν Κυρίω ηγαπημένα, σήμερον κατά την εύσημον ταύτην ημέραν, θα σπεύσωμεν άπαντες Κλήρος και Λαός, εις τον τόπον τον Άγιον, όπου ο τάφος του Αγίου Γερβασίου, όπου ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, εις Συχαινά, εντός του οποίου φυλάσσονται τα ιερά του Οσίου Γερβασίου και μυρίπνοα Λείψανα.

Σήμερον και ώραν 5ην απογευματινήν, ο Πατραικός Λαός, πανευλαβώς τον Άγιον του θα προσκυνήση και Τον δοξάσαντα αυτόν Κύριον θα μεγαλύνη.

Άπαντες ας σπεύσωμεν εκεί, όπου ο Άγιος, όπου τα Λείψανά του, ευχαριστούντες Θεώ, την Υπεραγίαν Θεοτόκον μακαρίζοντες και τον όσιον Γερβάσιον πανευλαβώς προσκυνούντες.

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ