Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας στο ΠΣΕ για το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους μετανάστες

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Για το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μίλησε σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιείται στην Καρλσρούη της Γερμανίας, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, κ. Γαβριήλ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, η Ελλάδα, ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία εισόδου στην Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες, έχει δεχθεί πάνω από 1 εκατ. άτομα από τις αρχές του 2015, ωστόσο η εισροή προσφύγων έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια.

“Η επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες λύσεις σχετικά με την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί”, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.

Πρόσθεσε δε ότι περίπου 70.000 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του πολέμου και έχουν λάβει άμεσα πρόσβαση σε προστασία και φροντίδα.

“Ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα έχουν ανταποκριθεί στους ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδεικνύει ότι είναι δυνατή μια διαφορετική προσέγγιση στην υποδοχή όλων των προσφύγων και των μεταναστών”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από θεολογική προσέγγιση, κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος καθ’ εικόνα Θεού, επομένως ο ξένος στη Χριστιανική Θεολογία δεν είναι ούτε εχθρός ούτε αντίπαλος, αλλά συνάνθρωπος, αδελφός ή αδελφή, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας, ανέφερε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ.

Η Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει μέσω της “Συνύπαρξις” ουσιαστικό ρόλο στην υποδοχή, την αρχική προσέγγιση και διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων με στόχο την επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης με αμοιβαία επωφελή τρόπο για αυτούς και την κοινωνία υποδοχής, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ.

Μέσω των οργανώσεών της, υποστηρίζει τους μετανάστες μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Σε επίπεδο ενοριών έχει ενθαρρύνει ευρύτερη συναίνεση μέσω παρέμβασης ευαισθητοποίησης, ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ειρηνικής συνύπαρξης.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, η “Συνύπαρξις” διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στην παροχή νομικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, έχουν λάβει βοήθεια με τις νομικές και κοινωνικές τους υποθέσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, έχει δοθεί σε ευάλωτες περιπτώσεις (μονογονεϊκές οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύμα βασανιστηρίων ή σεξουαλικής βίας κλπ).

Χαρακτηριστικό είναι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι στα τέλη του 2019, η “Συνύπαρξις”, ανησυχώντας από τον αυξανόμενο αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην Ελλάδα και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους, επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής για να συμπεριλάβει δραστηριότητες προστασίας των παιδιών.

Μάλιστα, η “Συνύπαρξις” ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να δημιουργήσει και να λειτουργήσει καταφύγια ασυνόδευτων ανηλίκων αρχικά χρηματοδοτούμενα από το ταμείο μετανάστευσης και ένταξης ασύλου, και από τον Φεβρουάριο του 2022 από το εθνικό επενδυτικό πρόγραμμα.

Μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι εκτός των βασικών αναγκών (εστίαση, υγεία, εκπαίδευση), η νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η ψυχολογική υποστήριξη καθώς και δραστηριότητες και χόμπι.