Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής

Το διάστημα 27-30 Μαίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με Διεθνή συμμετοχή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής, του οποίου Πρόεδρος ήταν ο Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτριος Αποστολόπουλος.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου, μετά τους χαιρετισμούς των Καθηγητών κ. Δημητρίου Αποστολόπουλου και κ. Παναγιώτη Μέγα, του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Χαράλαμπου Μπονάνου, έκανε εισαγωγική διάλεξη ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, και ως επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων. Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Ανδρέας Φωτόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα «Ορθόδοξη θεολογία και επιστήμη», σε δύο υποκεφάλαια: 1. Δυτική θεολογία και επιστήμη και 2. Σχέση μεταξύ ορθόδοξης θεολογίας και επιστήμης.

Την σχέση αυτή, είπε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να την δούμε μέσα από δύο βασικές αρχές της ορθοδόξου θεολογίας, που καθορίζουν την σχέση του Θεού με τον κόσμο και την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον κόσμο. Οι αυτές αρχές της ορθοδόξου θεολογίας τις οποίες ανέλυσε είναι: α) ότι δεν υπάρχει μια ενιαία μεθοδολογική αρχή για την γνώση του Θεού και του κόσμου, όπως διδάσκει η σχολαστική θεολογία, αλλά υπάρχει διπλή μεθοδολογία, και β) ότι η θεολογία δεν είναι φιλοσοφία, αλλά πνευματική ιατρική.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Francis Collins, επικεφαλής του προγράμματος αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος, ο οποίος στο βιβλίο του «Η γλώσσα του Θεού» διακρίνει τέσσερεις επιλογές που γίνονται σήμερα για την σχέση μεταξύ πίστεως και επιστήμης. Η πρώτη επιλογή είναι «όταν η επιστή­μη παραμερίζει την πίστη», η δεύτερη «όταν η πίστη παραμερίζει την επιστήμη», η τρίτη «όταν η επιστήμη ζητά θεία βοήθεια» όταν ταυτίζονται απόλυτα μεταξύ τους, και η τέταρτη «όταν η επιστήμη και η πίστη βρίσκονται σε αρμονία».

Ο Σεβασμιώτατος προέκρινε την τέταρτη επιλογή, στην οποία «προ­σπα­θω να ανήκω, απο­φεύγοντας την σύγκρουση μεταξύ πίστεως και επιστήμης, όπως δυστυχώς γίνεται από μία μερίδα πιστών και επιστημόνων».