Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στην σχολή αγιογραφίας του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, στις 6.30΄ το απόγευμα, επισκέφθηκε τους μαθητές εκκλησιαστικής (βυζαντινής αγιογραφίας), αρχάριους και προχωρημένους στο Παρεκ­κλήσιο των Αγίων Αναργύρων, του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, είδε τα έργα τους και την προσπάθειά τους και τους ευλόγησε.

Στην συνέχεια ο Αρχιμ. π. Ειρηναίος Κου­τσογιάννης, Αγιογράφος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος παραδίδει τα μαθήματα, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη για τον τρόπο παραδόσεως των μαθημάτων, καθώς και για την πρόοδο των μαθητών, οι οποίοι επέδειξαν τα έργα τους.

Τα μαθήματα εκκλησιαστικής (βυζαντινής) Αγιογραφίας παρα­δίδονται στον ως άνω Ιερό Ναό από τον Οκτώβριο του 2014, και έκτοτε φοίτησαν και περάτωσαν τις τετραετείς σπουδές τους, 80 περίπου μαθη­τες.

Τα μαθήματα διεκόπησαν για δύο χρόνια, την περίοδο της πανδημίας. Φέτος με την Χάρη του Θεού και την ευλογία του Μητροπολίτου συνεχίζονται κανονικά, και τα παραρακολουθούν γύρω στους δέκα (10) μαθητές διαφόρων ηλικιών, από 13 έως 55 ετών.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στην Ναύπακτο, συνάντηση των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της Ναυπάκτου και της γύρω από αυτήν περιοχής, με τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, της οποίας περιεχόμενο ήταν η επίδοση των διορισμών τους, μια γενική ενημέρωση για το υπεύθυνο έργο που αναλαμβάνουν και η έκφραση της ευχαριστίας του Μητροπολίτου, γιατί το έργο αυτό είναι μια εθελοντική εργασία που έχει ευθύνες και κόπους και προϋποθέτει ανιδιοτελή αγάπη για την Εκκλησία.

Ανέλυσε πως λειτουργεί το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της εκκλησίας και στην συνέχεια ανέπτυξε ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των εκκλησιαστικών Επιτρόπων ως προς την διαχείριση των εκκλησιαστικών υποθέσεων. Θα πρέπει να κάνουν καλή χρήση των προσφορών των χριστιανών σύμφωνα με τους νομούς και τις αποφάσεις της Εκκλησίας.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης είπε στους νέους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους ότι ο κύριος λόγος αυτής της συνάντησης, ήταν να τους ευχαριστήσει για την αποδοχή εκ μέρους τους της θέσης του Εκκλησιαστικού Συμβούλου. «Είστε οι άμεσοι συνεργάτες μου», τους είπε.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης, έδωσε τον λόγο στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π.Θωμά Βαμβίνη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένα πρακτικά θέματα που πρέπει να προσέχουν οι Εφημέριοι-πρόεδροι των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, αλλά και οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι, ώστε να διεκπεραιώνονται απρόσκοπτα οι διαδικασίες για τα έργα που αποφασίζουν.

Η σύναντηση εκλεισε με απαντήσεις του Μητροπολίτου σε ερωτήσεις που του έθεσαν Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι.