Ο Μητροπολίτης Μαντινείας στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους (ΦΩΤΟ)

© Χρήστος Μπίτας

Το Άγιον Όρος, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, τιμά και πανηγυρίζει την Κοίμηση και Μετάσταση στους ουρανούς της Θεοτόκου.

Σε κάθε Κελί, Καλύβη, Σκήτη και Μονή, οι Μοναχοί υμνούν την Κυρία, Έφορο και Ηγουμένη του Άθωνος, την Μητέρα του Θεού, των Μοναχών αλλά και των ανθρώπων. Όλη τη νύχτα, ως λαμπάδες καιόμενες οι Μοναχοί αναπέμπουν προσευχές και δεήσεις υπέρ της του κόσμου σωτηρίας.

Στην Ιερά, Βασιλική, Σταυροπηγιακή καί Πατριαρχική Μονή τού Ξενοφώντος, κατόπιν προσκλήσεως του Αγίου Καθηγουμένου αυτής κ. Αλεξίου και κανονική αδεία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, της πανηγύρεως, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία επί τη αφίξη του Μητροπολίτου, προσφώνηση του Αγίου Καθηγουμένου και αντιφώνηση από τον Σεβασμιώτατο.

Το απόγευμα ξεκίνησε ο Εσπερινός της εορτής, ακολούθησε ολονύκτιος αγρυπνία και με τη Θεία Λειτουργία, που τελείωσε το πρωί, ολοκληρώθηκε η εορτή.

Στην εόρτιο τράπεζα ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το υπερύμνητο και δεδοξασμένο πρόσωπο της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, το οποίο πάσαι αι γενεαί, από της Μεταστάσεώς της έως σήμερα και έως του αιώνος, τιμούν, μεγαλύνουν, ικετεύουν και έχουν ως αποκούμπι, ως την μητέρα, πού ακούει κάθε παιδί και κάθε αίτημα.

Αν για κάθε Χριστιανό είπε ο Σεβασμιώτατος, η Παναγία είναι η Μητέρα, για τον Μοναχό είναι ακόμα παραπάνω, είναι η τροφός, η Γερόντισσα και η γέφυρα, πού θα τους οδηγήσει από τη Γη στον Ουρανό.

Χρήστος Μπίτας

© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας
© Χρήστος Μπίτας