Ο Μητροπολίτης Λήμνου στην Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπάτσκοβο

Την επομένη της εορτής του Αγίου Αθανασίου, Πολιούχου Διδυμοτείχου, όπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, προσκληθείς υπό του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, επισκέφθηκε κατόπιν προτροπής του την πλησιόχωρη Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπάτσκοβο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, κοντά στη Φιλιππούπολη (Plovdiv).

Ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του, Αρχιμ. Ιερώνυμος Σχίζας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Λήμνου, Αρχιμ. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Γραφείου, ο κ. Νικόλαος Κουλοχέρης, διοικητικός υπάλληλος των Γραφείων, με την ευγενική συνοδοιπορία και ξενάγηση του κ. Αλεξάνδρου Παπαϊωάννου εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, έγιναν δεκτοί με χαρά και ενθουσιασμό από την Αδελφότητα της Μονής, της οποίας Ηγούμενος είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου και γνώστης της ελληνικής γλώσσας.

Ο Ηγούμενος είχε φιλική συνομιλία με τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο αναφορικά με την εκκλησιαστική επικαιρότητα ανά την οικουμένη, ενώ ο πρώτος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και στη διαχρονική προσφορά της Ιεράς Μονής στη Χώρα τους, η οποία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες και γνωστότερες Μονές της Βουλγαρίας.

Αξιοσημείωτη είναι η συγκυρία της τελέσεως ιεράς αγρυπνίας στη Μονή, κατά το ίδιο βράδυ της επισκέψεως, για την ετήσια μνήμη του αγίου Ευθυμίου Αρχιεπισκόπου Τυρνόβου (πρωτεύουσας της Βουλγαρίας κατά τον 14ο αιώνα), του οποίου ο τάφος βρέθηκε στον αύλειο χώρο. Ο άγιος Ευθύμιος εξορίστηκε για άγνωστους λόγους στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και κατόπιν για ένα διάστημα από τον αυτοκράτορα Ιωάννη τον Ε΄τον Παλαιολόγο και στη Λήμνο, όπου έγινε αγαπητός από τους κατοίκους του νησιού μας, που γι’ αυτόν τον λόγο αργότερα τον συναρίθμησαν με βαθύ σεβασμό στο τοπικό αγιολόγιο.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και η συνοδεία του, αφού πήραν Μοναστηριακό κέρασμα στο παραδοσιακό σε τέχνη αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους, ιδιαιτέρως δε στο Καθολικό και στο Μουσείο, όπου με έκπληξη θαύμασαν αγιογραφίες με αναφορές στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ των οποίων και ελλήνων φιλοσόφων (Αριστοτέλη, Θεόφραστου, Πλάτωνος, Πλουτάρχου, Πυθαγόρα, Πλωτίνου κ. ά.), όπως για ουσιαστικούς λόγους ιστορούνται και σε πρόναους πολλών Ι. Μονών του Αγίου Όρους.

Τέλος, αναχώρησαν έχοντας την μεγάλη ευλογία να προσκυνήσουν πλήθος διασωθέντων, στην μονή Μπάτσκοβο, ιερών λειψάνων της Εκκλησίας.