Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος εξελέγη νέος πρόεδρος για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στο ΠΣΕ (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:29

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Σχεδόν ομόφωνη ήταν η εκλογή των οκτώ προέδρων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για κάθε ξεχωριστή περιφέρεια (regional presidents).

Συγκεκριμένα, εξελέγησαν με 555 ψήφους από συνολικά 574 εκπροσώπους, οι πρόεδροι για την Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τον Ειρηνικό, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Οριένταλ Ορθόδοξες.

Για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, πρόεδρος προτάθηκε και εξελέγη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Την Τρίτη θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την εκλογή των 150 μελών της κεντρικής επιτροπής.

Υποψήφιοι είναι ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου από την Εκκλησία της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και η Καθηγήτρια Μαρίνα Κολοβοπούλου από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Μέγας Σύγκελλος κ. Ιάκωβος Κρότσακ (Krochak), ο Πρωτοπρεσβύτερος κ.Νικόλαος Καζαριάν και η Καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Μητροπολίτης Απολλώνιας και Φίερι κ. Νικόλαος από την Εκκλησία της Αλβανίας.

Επίσης, από την Εκκλησία της Ρωσίας υποψήφια μέλη για την κεντρική επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών είναι οι Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, ο Αρχιμανδρίτης κ. Φιλάρετος Μπουλέκοφ, ο Πρωθιερέας Μιχαήλ Γκουντιάεφ, ο ιερομόναχος κ. Στέφανος Ιγκούμνοφ, και η κ. Μαργαρίτα Νελίμποβα.

Από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, υποψήφιοι για μέλη της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, είναι ο Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Ταμέρ, ο Αρχιμανδρίτης Ζακ Χαλίλ και η κ. Μαρία Γιαζίγι, ενώ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υποψήφιοι είναι η κ. Μαρία Λούμπατ και ο Δρ. Audeh Quawas.

Από την Εκκλησία της Σερβίας υποψήφιοι είναι η Δρ. Τζούλια Νάετ Βίντοβιτς και ο Πρωτοπρεσβύτερος Βλαντισλαβ Τοπαλοβιτς.