Ο Μητροπολίτης Καστορίας ξεναγήθηκε στο σπίτι του Παύλου Μελά

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα, για την τελετή παραλαβής της ηγεσίας του Γ.Ε.Σ. από τον Καστοριανό Στρατηγό Γεώργιο Κωστίδη, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο σπίτι του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, στην Κηφισιά.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα εξέχοντα πρόσωπα που συνάντησε ο Μητροπολίτης στη Σχολή Ευελπίδων, εκτός από τον Στρατηγό Γ. Κωστίδη, ήταν και ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρ. Υπηρεσιακός Υπουργός Αμύνης ο Στρατηγός ε.α. κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, με τους οποίους συζήτησε για τον ήρωα Παύλο Μελά και την σημασία που έχει για την Δυτική Μακεδονία, και ιδιαιτέρως για την Καστοριά, όπου θυσιάστηκε για την Πατρίδα, ετάφη και εδώ παραμένουν τα οστά του, μαζί με τα οστά της αγαπημένης του συζύγου Ναταλίας.

Επίσης, τους ενημέρωσε ότι τα Β’ Καραβαγγέλεια είναι αφιερωμένα στον Οικουμενικό Ελληνισμό με πρότυπο τον οικουμενικό Έλληνα ήρωα Παύλο Μελά, με την ευκαιρία και των 120 ετών από τον θάνατο του, και ότι ως Μητροπολίτης παρουσιάζει και στους νέους και τους φοιτητές τον Παύλο Μελά ως πρότυπο όχι μόνο αξιωματικού ή ήρωα, αλλά και πιστού ανθρώπου και οικογενειάρχη.

Ο κ. Στεφανής θυμήθηκε ότι είχε υποσχεθεί στον Μητροπολίτη, κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά, ότι θα τον ξεναγήσει στην ανακαινισμένη οικία του ήρωα Παύλου Μελά. Πράγματι αυτό συνέβη, και ο Μητροπολίτης, με συνοδεία αξιωματικού -που κατά αγαθή συγκυρία ανήκε στην «τάξη Μελά» των αποφοίτων της Σχολής Ευελπίδων- επισκέφθηκε την οικία Μελά και ξεναγήθηκε από την υπεύθυνη αξιωματικό με κάθε λεπτομέρεια.

Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να συναντήσει την εγγονή του ήρωα Ναταλία Ιωαννίδη και να συνομιλήσει μαζί της. Η κ. Ιωαννίδη συνέβαλε τα μέγιστα στην ακριβή αποτύπωση και ανακαίνιση της οικίας.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την μεγάλη του συγκίνηση για κάθε έκθεμα και για κάθε λεπτομέρεια, από τα αντικείμενα του ήρωα, την στολή του, τις σημειώσεις του, τις φωτογραφίες και τις εφημερίδες της εποχής που έγραφαν γι’ αυτόν κλπ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τρισδιάστατη παρουσίαση, στην οποία παρουσιάζεται ο Παύλος Μελάς να γράφει και να αναγιγνώσκει την θαυμάσια επιστολή του προς τον νέο Εύελπι.

Η συγκίνησή του οφειλόταν, όπως ο ίδιος εκφράσθηκε, και στο ότι ως ελάχιστος διάδοχος του Γερμανού Καραβαγγέλη επισκέφθηκε το σπίτι του Ήρωα τον οποίο ο Γερμανός Καραβαγγέλης παρακίνησε να ανέλθει στην Μακεδονία, τον αγάπησε πολύ, τον εκτιμούσε πολύ, και όταν σκοτώθηκε απαίτησε από τους Τούρκους τον νεκρό του σώμα και τον κήδευσε με τιμή και πολύ πόνο.

Οι μνήμες από την ζωή του Παύλου Μελά του είναι άλλωστε νωπές, λόγω της ενασχόλησης με τον ήρωα προς ωφέλεια του ποιμνίου και της Καστοριάς γενικότερα.

Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος συνεχάρη τον κ. Στεφανή, γιατί η μέριμνά του για την ανακαίνιση της οικίας Μελά και την λειτουργία της ως επισκέψιμου χώρου μνήμης (μουσείου), αποτελεί μεγάλη συμβολή στην ιστορία της Πατρίδας, στην Παιδεία της και στην αναπτέρωση του ηθικού των Νεοελλήνων.