Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επιβεβαιώνει την πρόθεση για “άλωση” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

του Κώστα Ονισένκο

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας παραδέχθηκε ότι η Ρωσική Εκκλησία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δική της -παράνομη- εκκλησιαστική δομή στην Αφρική, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις πληροφορίες που δημοσίευσε το OrthodoxTimes σχετικά με τις προθέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική και ειδικότερα, παραδέχεται ότι η Ρωσική Εκκλησία πίεσε τον Πατριάρχη Θεόδωρο προκειμένου εκείνος να ανακαλέσει την απόφασή του για την αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, η Ρωσική Εκκλησία θα δεχθεί τους Αφρικανούς ιερείς που «απευθύνθηκαν στον Πατριάρχη Κύριλλο» με το αίτημα να υπαχθούν υπό το ωμοφόριό του.

Ειδικότερα ο Μητροπολίτης της Ρωσικής Εκκλησίας, στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του στο τηλεοπτικό κανάλι Russia24, απαντώντας σε ερώτημα της παρουσιάστριας για το ενδεχόμενο η ρωσική εκκλησία να δεχθεί ιερείς από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, κάνει την εξής δήλωση:

«Λόγος γίνεται για μερικές δεκάδες ιερείς, οι οποίοι απευθύνθηκαν στον Πατριάρχη Μόσχας και πάσων Ρωσιών Κύριλλο, με το αίτημα να δεχθεί τις ενορίες τους στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το θέμα είναι πως όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συντάχθηκε με τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης και αναγνώρισε τη σχισματική δομή στην Ουκρανία ως Ορθόδοξη Εκκλησία, μνημόνευσε τον ηγέτη της κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας και αυτό προκάλεσε εσωτερικό σχίσμα στην Εκκλησία της Αλεξανδρείας, κάτι που έπρεπε να περιμένουμε.

Και μια σειρά από ιερείς, εκείνοι που δεν συμφώνησαν με αυτή τη μνημόνευση, εκείνοι που δεν συμφώνησαν με αυτή την αναγνώριση του σχίσματος, απευθύνθηκαν σε εμάς, και συγκεκριμένα στον Πατριάρχη, με το αίτημα να γίνουν δεκτοί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εμείς παρόλα αυτά κάναμε παύση, επειδή ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας δεν είναι ανεπιστρεπτί, ότι θα αλλάξει γνώμη, ότι θα ξανασκεφτεί την απόφασή του.

Του στέλναμε σημάδια σχετικά με αυτό, ξέρει ότι σε εμάς απευθύνθηκαν κληρικοί, ξέρει ότι σταματήσαμε προσωρινά την εξέταση αυτών των αιτημάτων, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε από αυτόν σημάδι για την αλλαγή των θέσεων (του).

Αλλά δεν λάβαμε αυτό το σημάδι. Αντίθετα, τον Αύγουστο αυτού του έτους ο Πατριάρχης Θεόδωρος πήγε στην Ίμβρο -είναι το μέρος όπου γεννήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος- εκεί τελέσανε μαζί Θεία Λειτουργία και στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο ηγέτης των Ουκρανών σχισματικών Επιφάνιος Ντουμένκο.

Και από την άποψη των Εκκλησιαστικών Κανόνων, αν ιεράρχης συλλειτουργήσει με σχισματικό, υποπίπτει και ο ίδιος σε σχίσμα.

Και δυστυχώς οι Εκκλησιαστικοί Κανόνες δεν μας δίνουν κάποια άλλη ερμηνεία. Και τώρα, αφότου έγινε αυτή η συλλειτουργία, μετά από την πλήρη σύνδεση του Πατριάρχη Θεοδώρου με το σχίσμα, δεν έχουμε λόγο ούτε τη δυνατότητα να απαντήσουμε αρνητικά σε τέτοια αιτήματα.

Πώς θα τα εξετάζουμε, πόσο καιρό θα τα εξετάζουμε, ποια δομή θα έχει η παρουσία μας στην Αφρική, αυτά πρόκειται να τα λύσουμε σύντομα στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου».