Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τίμησε τα θύματα του Μπάμπιν Γιαρ

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την τραγωδία του Μπάμπιν Γιαρ στο Κίεβο.

Στην τοποθεσία Μπάμπι Γιαρ είχαν εκτελεστεί από τις κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις χιλιάδες Εβραίοι, Ρομά, Ουκρανοί άτομα άλλων εθνικοτήτων το 1941.

«Μία από τις οδυνηρές σελίδες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου πριν από οκτώ δεκαετίες ήταν οι εκτελέσεις στο Μπαμπίν Γιαρ, όταν σε μόλις δύο ημέρες, 29-30 Σεπτεμβρίου 1941, σκοτώθηκαν σχεδόν 34.000 άμαχοι. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, περισσότεροι από 100.000 Εβραίοι, Ρομά και Ουκρανοί πέθαναν σε αυτό το μέρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νεότερο θύμα των εκτελέσεων στο Μπάμπιν Γιαρ ήταν μόλις δύο ημερών!» δήλωσε ο Επιφάνιος αναφερόμενος σε αυτή την τραγική επέτειο.

«Θυμόμενοι σήμερα εκείνα τα τρομακτικά γεγονότα, τιμώντας τη μνήμη των αθώων που σκοτώθηκαν πριν από 80 χρόνια, πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ώστε η σκληρότητα και η απανθρωπιά να μην λάβουν ποτέ ξανά τέτοιες διαστάσεις, ώστε το ανθρώπινο μίσος να μην καταστρέψει ποτέ ανθρώπινες ζωές.

Πρέπει να μεταφέρουμε την αγάπη του Θεού και να κηρύττουμε το λόγο του Θεού μεταξύ των ανθρώπων, να αγαπάμε τους άλλους και να ενεργούμε με γνώμονα την αγάπη. Και τότε το κακό και η σκληρότητα στον κόσμο θα είναι λιγότερα» είπε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.