Ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σειρά επισκέψεων σε επτά χώρες θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενώ ένας από τους σταθμούς του θα είναι το Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ταξιδέψει, από την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, έως και τις 23 του ίδιου μήνα, στη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο κ. Πομπέο θα έχει ως πρώτο του προορισμό το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών και με άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας.

Ακολούθως, από το Παρίσι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, για να συναντηθεί με τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου, όπως αναφέρει το πρόγραμμα, να συζητήσει μαζί του ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή στάση των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Στην Τυφλίδα, που θα είναι ο τρίτος κατά σειρά προορισμός του Αμερικανού ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, και να προτρέψει σε περαιτέρω πρόοδο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία Β’.

Στο Ισραήλ θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Μπετζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι επισκέψεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ. Έβδομος και τελευταίος προορισμός του θα είναι η Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.