“Ο Καθηγητής Erich Leitenberger μας προσέφερε απλόχερα την στήριξη και την βοήθειά του”

Η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Καθηγητού Erich Leitenberger, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Οικουμενικής Κίνησης και υποστηρικτής της Ορθοδοξίας.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος σε σχετική του δήλωση στο γνωστό πρακτορείο ειδήσεων Kath Press σημείωσε, ότι ο αποθανών υπήρξε σπουδαιοτάτη προσωπικότητα κι ότι από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής του στην Αυστρία κατά το έτος 2011 του προσέφερε απλόχερα την στήριξη και την βοήθειά του.

Επίσης τόνισε, ότι υπήρξε σημαντικός φίλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως με μεγάλη προσφορά και δράση στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ενότητας των χριστιανών, για την οποία, παρότι ευλαβής ρωμαιοκαθολικός χριστιανός, αγωνίστηκε με πάθος αντιμετωπίζοντας πάντοτε με σεβασμό και απόλυτη ειλικρίνεια τις λοιπές ομολογίες.

Ο Καθηγητής Erich Leitenberger, ο οποίος γεννήθηκε στην Βιέννη την 7η Αυγούστου 1944, εργάστηκε από 1967 μέχι το 1974 ως συντάκτης της τοπικής εφημερίδας Die Presse. Το ίδιο έτος τοποθετήθηκε από τον Καρδινάλιο Franz König στην θέση του εκπροσώπου τύπου της ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Βιέννης διακονώντας την θέση αυτή μέχρι το 2011.

Ταυτόχρονα από το 1981 μέχρι το 2009 υπήρξε αρχισυντάκτης του πρακτορείου ειδήσεων Kath Press και εκπρόσωπος τύπου της εν Αυστρία Συνόδου των ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων. Μετά το 2011 διακόνησε τιμητικώς το γραφείο τύπου του Ιδρύματος Pro Oriente και το αντίστοιχο του Συμβουλίου των εν Αυστρία εκκλησιών (ÖRKÖ), του οποίου διέτελεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Μάλιστα στο πλαίσιο της ειδησεογραφίας του Ιδρύματος Pro Oriente έκανε πολύ συχνή και λεπτομερή αναφορά στα γεγονότα της εν Αυστρία Ορθοδοξίας. Για τις πολύτιμες υπηρεσίες του τιμήθηκε από την Αυστριακή Δημοκρατία και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Πληροφορηθείς την εκδημία του Erich Leitenberger ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού. Ο αποθανών, παρότι αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα κάποια προβλήματα υγείας, έφυγε απρόσμενα από την ζωή έχοντας συμπληρώσει το εβδομηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας του.