Ο ιός του διχασμού

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση του κορονοϊού έχει κουράσει τον λαό. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα και ποιος ξέρει μέχρι πότε. Όσο και αν ήταν αναμενόμενο ένα δεύτερο lockdown άπαντες έχουν έρθει σε μια ψυχική επιβάρυνση.

Οι πιστοί από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν κλειστές εκκλησίες. Από την άλλη να βλέπουν το παράδοξο: ιερείς να είναι μέσα και να λειτουργούν και εκείνοι να μη μπορούν να ασκήσουν ούτε την ατομική τους λατρεία. Παράνομο να ανάψεις κεράκι. Παράνομο να κοινωνήσεις και να προσκυνήσεις τις ιερές εικόνες. Όλα από μακριά.

Ο κορονοϊός έχει κουράσει τον κόσμο και έχει διχάσει και τον κόσμο της Εκκλησίας. Ιερείς που κοινωνούν στα κρυφά, κάποιοι Μητροπολίτες που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση γιατί δεν τους αφήνει στην ησυχία τους και οι αρνητές της μάσκας που επιμένουν στα δικά τους.

Από την άλλη, οι Προκαθήμενοι ακολουθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιεπίσκοποι και οι λοιποί Προκαθήμενοι κυκλοφορούν με μάσκες και κρατούν αποστάσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να λέει πως «τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά». Ιεραρχία σε διχασμό κανονικό με λίγα λόγια.

Όλες οι πλευρές υποστηρίζουν με επιχειρήματα τα δίκια τους. Οι μεν υποστηρίζουν πως έχουν το δικαίωμα για λόγους ισορροπίας και ψυχικής υγείας. «Τα σούπερ μάρκετ για την τροφή είναι ανοικτά. Οι ναοί, λένε, για την πνευματική μας τροφή είναι κλειστοί. Και μας καταδικάζουν σε ψυχική απομόνωση» υποστηρίζουν.

Οι δε μιλούν για μία κρίση και για την πίστη και στην επιστήμη και την ανθρώπινη γνώση. Για μία προσωρινή κατάσταση που όσο διαρκεί μπορούμε να κάνουμε ναό το σπίτι μας. Και να μιλήσουμε στον Θεό με έναν διαφορετικό τρόπο. «Δεν πρέπει να δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να βγάλει χολή για την Εκκλησία και να λέει πως εμείς μεταδίδουμε τον ιό. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί και εμείς πρώτοι να τηρούμε τα μέτρα όσο κανείς άλλος», έλεγε Μητροπολίτης της κεντρικής Ελλάδας.

Πολυφωνία και διχασμός

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της κρίσης ο κορονοϊός έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να εκφραστούν κατά πώς επιθυμούν. Καμία συνοχή καμία ενιαία γραμμή. Άλλα έλεγαν οι Πατριάρχες και άλλα οι μητροπολίτες. Οι ιερείς εκφράζονταν και συμβούλευαν τον κόσμο κατά την προσωπική τους κρίση. Γι’ αυτό και δόθηκε το περιθώριο για διχασμούς και έριδες.

Για το αν φταίει η κυβέρνηση, για το αν φταίνε οι πιστοί ή οι άθεοι, για το αν όποιος φοράει μάσκα είναι φίλος του Μητσοτάκη ή …εχθρός των Κινέζων. Δεν μπορώ να γνωρίζω πότε θα περάσει η κρίση του κορονοϊού. Η κρίση… ηγεσίας έχει χτυπήσει πάντως την πόρτα και της Ορθοδοξίας και είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει εμβόλιο…