Ο Γέρων Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων στον θαυματουργό Άγιο Λουκά Βεροίας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας τελέστηκε, όπως κάθε Τρίτη, ο Εσπερινός και η Παράκληση του Θαυματουργού Αγίου, κατά την οποία τέθηκε σε προσκύνηση το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Γέρων Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος και συμμετείχε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Γέροντα Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, με τον οποίο συνδέονται από τα φοιτητικά τους χρόνια, ενώ αμέσως μετά ο Γέρων Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος αναφέρθηκε με λόγους αγάπης στον αδελφικό του φίλο.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος 90,2 FM».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η Εκκλησία μας εορτάζει μεθαύ­ριο το Γενέσιο της Υπε­ρα­γίας Θεο­τόκου, όπως ακούσαμε και στους προεορτίους ύμνους που ψάλαμε, την πρώτη με­γα­λη Θεομη­το­ρική εορτή του νέου εκκλησια­στι­­κού έτος.

Ας ακούσουμε, λοιπόν, απόψε, αφού ψάλαμε την ιερά Παρά­κλη­ση του προσφιλούς μας αγίου, του αγίου Λουκά, ο οποίος ιδιαιτέρως ευλαβείτο την Παναγία μας, τι έχει να μας πεί γι᾽ αυτή τη μεγάλη εορτή της.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων», λέει «είναι άνθρωποι κοινοί, τους οποίους η Αγία Γραφή ονο­μάζει “λαόν της γης”. Γιατί τους ονομάζει έτσι;

Γιατί αυτοί μοιάζουν με γκρίζο χορ­τάρι και με χαμόκλαδα. Δεν έ­χουν στη ζωή τους κάποιους ανώ­τερους σκοπούς και επιδιώ­ξεις, ο νους τους είναι πολύ επιπό­λαιος και ασχολείται μόνο με τις βιο­τι­κές μέριμνες, τα γήινα αγαθά και τα καθημερινά προβλήματα.

Αλλά όπως στους λόφους που εί­ναι σκεπασμένοι με χόρτα και χα­μό­­κλαδα φυτρώνουν κάπου-κά­που μεγάλοι κέδροι και τεράστιες βε­λανιδιές, έτσι και μεταξύ του λαού της γης αναδεικνύει ο Θεός κάποιους ανθρώπους πολύ μεγά­λους, οι οποίοι έχουν υψηλή διά­νοια, σκέψη πολύ βαθιά και ο λό­γος τους έχει μεγάλη δύναμη. Τέ­τοιοι άνθρωποι δημιουργούν μία νέα, πιο τέλεια ζωή, και αλλά­ζουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών.

Ασύγκριτα πιο σημαντικές είναι εκείνες οι ριζικές αλλαγές, τις ο­ποίες πραγματοποιεί ο Θεός μέσω των πιο μεγάλων ανθρώπων», συ­νε­χίζει ο άγιος Λουκάς, «μέσω των μεγάλων ασκητών της ευσε­βεί­ας και της δικαιοσύνης, μέσω των μεγάλων ιεραρχών, των θαυ­μα­τουργών και των οσίων».

Και μία από αυτές τις ριζικές αλ­λαγές, η πιο μεγάλη και η πιο σπου­­­δαία για όλο το ανθρώπινο γένος, είναι αυτή που πραγματο­ποι­­είται με την Υπεραγία Θεοτό­κο.

Γι’ αυτό και «αν τη γενέθλια ημέ­ρα των μεγάλων ανθρώπων την τι­­­μούμε και την εορτάζουμε με πο­­λύ σεβασμό, τότε με ποια χαρά πρέπει να τιμούμε και να πανηγυ­ρίζουμε τη γενέθλια ημέρα Εκεί­νης, από την οποία έλαμψε ο Ήλι­ος της Δικαιοσύνης, ο Κύριός μας, ο οποίος από αυτή έλαβε την αν­θρώ­πινη σάρκα;», διερωτάται ο άγιος Λουκάς.

«Στο απολυτίκιο της μεγάλης αυ­τής εορτής ακούμε τα θαυμάσια λό­­­για: “Η Γέννησίς σου Θεοτόκε, χα­ράν εμήνυσε πάση τη οικουμέ­νη”. Για όλη την οικουμένη, όχι μό­νο για το ανθρώπινο γένος, αλ­λα και για τον κόσμο τον αόρατο, για τον κόσμο των αγγέλων έλαμ­ψε σήμερα η μεγάλη χαρά. Πάνω, λοιπόν, από όλους τους μεγάλους ανθρώπους, πάνω ακόμη και από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, πάνω από τους αγ­­γέλους τοποθέτησε ο Κύριος την Υπεραγία άχραντο Παρθένο Μα­ρία.

Και βεβαίως δικαίως της έδωσε αυτή τη θέση, επειδή σε αυτήν ε­σκήνωσε το Άγιο Πνεύμα, για να γίνει αυτή γήινη Μητέρα του προ­αι­ω­νίου Υιού του Θεού, του Κυ­ρίου μας Ιησού Χριστού.

Το Πανάγιο Πνεύμα του Θεού έ­κανε την καρδιά της Μαρίας σε ασύγκριτο βαθμό πιο καθαρή από την καρδιά όλων των ανθρώπων. Την καθαρότητα της καρδιάς την θεωρεί ο Κύριός μας το πιο σημα­ντι­κό από όλα τα άλλα, γι’ αυτό και είπε στους μακαρισμούς: “μα­κάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.” Η αδιά­λει­πτη κοινωνία με τον Θεό, η θεω­ρία του προσώπου του, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή γι᾽αυτούς που τη διατηρούν καθαρή, επειδή από την καρδιά εκπορεύονται όλοι οι λογισμοί και οι πράξεις μας.

Η καρδιά της Υπεραγίας Θεοτό­κου», συνεχίζει ο άγιος Λουκάς, «σκορπούσε το φως της εξαιρε­τι­κής καθαρότητας και αγάπης όχι μόνο στον γήινο κόσμο, γι’ αυτό και η ημέρα της λαμπροφόρου γεν­­­­νη­­σεώς της “χαράν εμήνυσε πά­ση τη οικουμένη”, σε ολόκληρο δηλαδή τον κόσμο, και στη γη και στον ουρανό».

Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας εορ­τά­ζει τόσο πανηγυρικά αυτή την ημέ­ρα των γενεθλίων της και μας κα­λεί και μας «να φυλάσσουμε στις καρδιές μας τη χαρά της λαμ­προ­φόρου και μακα­ρίας ημέρας της γεννήσεώς της.

Ας προσπαθούμε, λοιπόν, όπως μας προ­τρέ­πει ο άγιος Λουκάς, «με όλες τις δυνά­μεις μας να κρατάμε πάντοτε την καρδιά μας καθαρή, για να είμαστε άξιοι της αγάπης της Παναγίας μας, η οποία πρε­σβεύει πάντοτε για μας ενώ­πιον του Υιού της, του Κυρίου μας Ιη­σού Χριστού», και της οποίας τις πρε­σβείες επικαλε­σθήκαμε και ε­μείς απόψε μαζί με του αγίου Λου­­κα του ιατρού και θαυματουρ­γού για όλα όσα έχουμε ανάγκη και όσα μας απασχολούν.

Απόψε είχαμε την ευλογία αλλά και τη χαρά να έχουμε χοροστατούντα τον Σεβασμιώτατο Γέροντα Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ο οποίος από ευλάβεια προς τον άγιο Λουκά, τον ιατρό και θαυματουργό, τον οποίο τιμά και ευλαβείται, αλλά και με την ευκαιρία των προεορτίων του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία έχει προστάτιδα και ευλαβείται ιδιαιτέρως, και η οποία τον βοηθά στο έργο το δύσκολο, το οποίο επιτελεί στα Πριγκηπόννησα της Κωνσταντινουπόλεώς μας, ευρίσκεται ανάμεσά μας. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, διότι μας ετίμησε, μας ευλόγησε με την παρουσία του. Για μένα είναι αδελφός, είναι πατέρας, είναι ό,τι πολύτιμο έχω από τα νεανικά μου χρόνια. Είναι ο αδελφός μου, με τον οποίο αγωνιζόμεθα όλα αυτά τα χρόνια πνευματικά.

Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστούμε και σας παρακαλούμε να εύχεσθε και για το ποίμνιό μας, για όλους αυτούς οι οποίοι προσέρχονται στον άγιο Λουκά με πολλή ευλάβεια, με πολύ πόνο στην ψυχή τους, διότι ξέρετε οι ασθένειες είναι τόσο πολλές αλλά και η χάρη του Θεού είναι τόσο μεγάλη και προσφεύγουμε σε Εκείνον, και Εκείνος πράγματι μας ικανοποιεί, μας θεραπεύει και μας βοηθά στον πνευματικό μας αγώνα.

Καλώς ήρθατε! Σας ευχαριστούμε.”