Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία για τον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών

Στις 26 Οκτωβρίου στον χώρο του Εθνικού μουσείου «Σοφία του Κιέβου» πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα «Καθολικά-ορθόδοξα έγγραφα και η υποδοχή τους στην Ουκρανία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στις οποίες συμμετείχε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, έγινε παρουσίαση και η συζήτηση σε σχέση με την ουκρανική μετάφραση εγγράφων ορθόδοξο-καθολικού διαλόγου.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Επίσκοπος Κομάνων τόνισε ότι “η Αγία Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, η Μητέρα Εκκλησία για τις Εκκλησίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς και πολλές άλλες αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αισθάνεται υπεύθυνη για τη μοίρα της καθεμιάς από αυτές και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη και την οργάνωση της ζωής τους σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στον ουκρανικό χριστιανισμό είναι παραδοσιακά αντικείμενο προσοχής της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι μοναδική – πολλές χριστιανικές παραδόσεις και δικαιοδοσίες παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα. Η μεταξύ τους σχέση επηρεάζει άμεσα την κοινωνία των πολιτών και τους ανθρώπους συνολικά.

Ο διάλογος για τη χριστιανική ενότητα συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι πρόσφατα αποτελούσε αντικείμενο ενδιαφέροντος κυρίως ιεραρχών και θεολόγων.

Όμως, τώρα, βλέπουμε μια θετική τάση διεύρυνσης του κύκλου των ανθρώπων που ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτό το θέμα.

Ανυπομονούμε να εμφανιστεί η ουκρανική μετάφραση των εγγράφων του ορθόδοξου-καθολικού διαλόγου και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους συμμετείχαν στην έκδοση.

Ελπίζουμε ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο και θα πει επίσης τη γνώμη της, βασισμένη σε αιώνες θετικής και αρνητικής εμπειρίας της συνύπαρξης Ορθοδόξων και Καθολικών”.

Πηγή: df.news